2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kabátszalonna-rekordra készülnek

Lehet csécsi, toka, abált, erdélyi, füstölt - a lényeg, hogy finom legyen a szalonna, no meg nagy. A Második Magyar Szalonna Fesztivált - hurkatöltő-, házisavanyúságkészítő- és forraltborversennyel egybekötve - február 14-én rendezi meg a tardi önkormányz
2009. február 10. kedd 08:28 - Hírextra
A hurkatöltőversenyre jelentkezők 3 kiló főtt, darált belsőséget kapnak vegyesen, valamint 4,5 kiló abalében, illetve nem abalében főtt rizst, tetszés szerinti arányban. A többi fűszerről és kellékről a jelentkezőknek kell gondoskodni, ami természetes is, hiszen sok finom hurkarecept titkos. Tavaly nagy volt hurkákból is a felhozatal, volt aki rizs helyett kukoricaliszttel, grízzel töltötte, de akadt, aki mazsolával házasította a belsőségeket.

A házilag készült savanyúságok természetszerűleg nem a helyszínen készülnek, azokat otthonról hozzák a vetélkedők, fajtánként 2 darab, 1 literes üvegben.

Minden jelentkezőtől 50-80 deka szalonnát várnak, az általa választott fajtában, ez lehet csécsi-, abált-, toka-, füstölt-, erdélyi- vagy kenyérszalonna egyaránt. A zsűri arany, ezüst és bronz érmeket oszt ki, a legfinomabb szalonna készítője megkapja a "Szalonnák királya - királyok szalonnája" címet, valamint értékes jutalomban részesíti a legjobbnak ítélt produktumot.

Csetneki László, a verseny főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy az idén kabátszalonna-rekordra készülnek: a tavalyi 95 kilós mangalica szalonnáját is felül fogják múlni a várakozások szerint egy 110 kilóssal. A kabátszalonna elnevezés a jól fejlett sertés (elsősorban mangalicafajta) egyben lefejtett hátszalonnáját takarja. Azért van előnyben a mangalica, mert ennek a sertésfajtának sokkal nagyobb és vastagabb a szalonnája a testtömegéhez képest. Egy hagyományos sertés csak akkor kelhetne versenyre etekintetben a mangalicával, ha legalább 300 kilós lenne.)

Tavaly 65 fajta szalonnát bírált el a zsűri, ez a mennyiség el is fogyott a kóstolgatások közben, de számosan vásároltak az otthoni kamra számára is.

A versenyek sorrendje a forraltborral kezdődik, majd folytatódik a házisavanyúkkal, ezután jönnek a szalonnák, végül a hurkatöltőmesterek munkáját bírálják el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását