2024. május 24. - Eszter, Eliza

A szegény ember bőrpuskája

A szegény ember bőrpuskája - székely pajzánságok és cifra történetek címmel meséket, tréfás és pikáns anekdotákat csokorba gyűjtő, CD-melléklettel ellátott könyvet jelentetett meg a Rézbong Kiadó. A kötetben és a mellékelt adathordozón az olvasó 16 bukovi
2009. február 10. kedd 08:50 - Hírextra
A mesék a könyv mellékleteként CD-n is hallhatók, a korongon közreműködik a Hatvan Banda népzenekar.

Mint azt Bércessy Gergely a kiadó képviseletében az MTI-nek elmondta, a mesék, tréfás történetek Sebestyén István sok éves gyűjtéséből valók, s azokat nem kizárólag felnőtteknek szánják. A bukovinai székely népi szóhasználat egyáltalán nem durva, ezeket a történeteket már nagyobb gyermekek is megérthetik.

A kiadvány Sebestyén István harmadik önálló megjelenése, korábban több kötetben közreműködőként szerepelt.

Sebestyén István bukovinai székely szülők tizedik gyermekeként született Andrásfalván, iskoláit a 60-as 70-es években végezte, a Tolna megyei Kakasdon. A székely tréfákat, ősi népdalokat a családi tűzhely melegénél tanulta szüleitől, akik a helyi hagyományőrző egyesület alapító tagjai voltak.

Sebestyén István mesemondóként tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Tari Lujza népzene-kutató azt írja róla: "sokan vannak ma, akik szívesen énekelnek színpadon népdalokat, de egyre kevesebben vannak, akik gyermekkortól természetes formában, a legnemesebb anyanyelvként sajátították el a népdalokat, és azok sajátos kifejezésmódját. Sebestyén István e kevesek közül való".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását