2024. április 29. - Péter

„Büntessék meg a pénzsóvár vezetőket!”

A válságért felelős pénzügyi vezetők megbüntetését követeli az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkára. John Monks ezt Brüsszelben jelentette be, utalva a pénzügyi vezetők pénzsóvár magatartására.
2009. február 6. péntek 13:39 - Pénzes Dávid
Többen megírták már a gazdasági válság okaként, hogy a válságot nem egyszerűen a pénzügyi szabályok túlzott liberalizálása idézte elő, hanem a pénzügyi intézmények egyes vezetőinek pénzsóvársága is. Hogy ez hogyan lenne büntetendő arról persze nem szól a fáma. Hiszen minden egyes ember a Földön jobban szeretne élni, célunk a biztos anyagi háttér megteremtése. Mondhatjuk úgy is, az vesse a pénzvilág vezetőire az első követ, aki nem így gondolkozik.

Persze a mások nyilvánvaló kárára való meggazdagodás más megítélés alá eshet. Így gondolja ezt Monks is, aki úgy véli azokat a vezetőket, akik ide juttatták a világot magatartásuk miatt meg kellene büntetni. Nem csak a bankokat kell kisegíteni a bajból, hanem a munkaerő piacot és a dolgozókat is - mondta a főtitkár Brüsszelben.



Szemléletváltásra van szükség

John Monks szerint, akinek szavait a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala tolmácsolta pénteken a magyar sajtónak, radikális szemléletbeli változásra van szükség: a foglalkoztatásnak elsőbbséget kell élveznie a politikában.

A főtitkár szerint napjainkban ennek pont az ellenkezője látható. Példaként az Unió előzetes adatait hozta fel: az Európai Bizottság 3,5 millió munkahely megszűnésével számol az év végéig, az EU bruttó termelési értéke pedig 1,8 százalékkal csökken.

Az ESZSZ a gazdasági növekedés fellendítésében látja a válságból kivezető utat. Új Társadalmi Szerződést (New Social Deal) szorgalmaz, egy „második európai újjáépítési tervet”. Ennek lényegét Monks abban jelölte meg, hogy az EU bruttó GDP-jének két százalékát beruházási hitelek finanszírozására fordítsák.

A bérbefagyasztás rossz út

Az Európai Szakszervezeti Szövetség ellenzi a bérek befagyasztását, és kollektív szerződésekkel akar szembeszállni a pénzforgalom beszűkülésével, a bérek és a fizetések vásárlóerejének megőrzéséért. Monks a jóléti rendszerek megerősítése mellett szállt síkra.
Mindenekelőtt azt sürgette, hogy részesítsék különleges támogatásban a tanulmányaikat idén befejező fiatalokat, és csökkentsék a dolgozók munkaidejét.

A főtitkár leszögezte: a válság nem csak a közgazdászok és a politikusok dolga, hanem minden dolgozó emberé is. Erre utal a franciaországi társadalmi tiltakozás és a nagy-britanniai sztrájkmegmozdulás is.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség május 15-re és 16-ra Európai Akciónapra szólított fel tiltakozásul a válság miatt, az európai dolgozók érdekében álló Új Társadalmi Szerződés támogatására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását