2024. május 11. - Ferenc

Fel kell tárni az okokat

A hátrányos helyzet okait kellene feltárni, de ez nem a rendőrség feladata - jelentette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön Budapesten, hangsúlyozva, a hátrányos helyzetű települések gondjaira adott rendészeti válasz csak felületi kezel
2009. február 5. csütörtök 16:23 - Hírextra
A főkapitányt egy bankbiztonságról szóló sajtótájékoztatón kérdezték a miskolci rendőrkapitány múlt pénteki kijelentéséről. Válaszában Bencze József elmondta, az eset összes körülményét megvizsgálva azt állapították meg, hogy Pásztor Albert nem sértett jogszabályt, "konkrét, felderített esetekről beszélt, nyilatkozata mégis félreérthető, félremagyarázható volt, általánosításra vezethetett vagy adhatott okot". A főkapitányt ezért figyelmeztetésben részesítették.
"A problémáról azonban beszélni kell" - tette hozzá főkapitány.

Pásztor Albert egy sajtótájékoztatón arról beszélt: a decemberben és januárban Miskolcon történt valamennyi rablási "bűncselekmény elkövetője cigány származású volt". Ezt követően az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József azonnali vizsgálatot rendelt el és más beosztásba helyezte a főrendőrt. Vasárnapra kiderült, hogy mégis folytathatja eredeti munkáját Pásztor Albert; hétfőn pedig arról született döntés, hogy a Készenléti Rendőrséggel megerősítik a rendőrséget Borsod megyében.

Bencze József a csütörtöki tájékoztatón kitért arra, hogy azok az emberek, akik halmozottan hátrányos helyzetű térségekben élnek, sokkal kevésbé érzik magukat biztonságban, mint a bűnügyileg fertőzöttebb területeken élők. Gyakoriak a kisebb, de a lakosságot jobban irritáló jogsértések.

A hátrányos helyzet elsősorban gazdasági, társadalmi, szociológiai és szociális okora vezethető vissza - mondta, hozzátéve: ezeken a területeken magas a munkanélküliség aránya, alacsony képzettségű emberek élnek, és "a lakosság együttélési formái is sok esetben sérülnek".

Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség tavaly májusban vizsgálta meg a hátrányos helyzetű települések problémáit, áttekintve, milyen közbiztonsági, rendészeti választ adhat rájuk.

A rendészeti válasz nem megoldás, csak felületi kezelés lehet. Az igazi megoldás a hátrányos helyzet okainak feltárása lehet, de ez nem rendőrség feladata - hangsúlyozta.

Hangsúlyozta: a rendőrség az ilyen települések közbiztonságának javításáért döntött korábban arról, hogy kibővítik a körzeti megbízotti rendszert. Emellett olyan csapaterős egységeket is állomásoztatnak - például Miskolcon - amelyek a nagyobb konfliktusok kezelésében részt vehetnek.

Harmadik intézkedésként említette a fegyveres biztonsági őrök borsodi képzését, akik a program befejeztével objektumvédelmi, pénzkísérési feladatokat végezhetne. A biztonsági őrök rendőröket válthatnak ki, akiket így közterületekre vezényelhetnek.

A főkapitány kiemelte: emellett nagy szükség van a helyi rendészet megerősítésére, ennek fontos szereplője a helyi önkormányzat.

Fotó: Oláh Csaba
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását