2024. április 27. - Zita

Az MDF örül

Az MDF örül minden olyan gondolatnak, ami a korrupció visszaszorítását célozza, de a kormányfő által tervezett korrupcióellenes hivatal megvalósításának részleteiről semmit sem lehet tudni - írta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtöki közleményében.
2009. február 5. csütörtök 17:33 - Hírextra
A pártelnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentésére reagált, miszerint a következő hónapokban létrejöhet a Közérdekvédelmi Hivatal.

A miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival megbeszélése után csütörtökön azt mondta: szembe kell menni azzal, hogy ma Magyarországon magas a hétköznapi hivatali korrupció szintje. A kormányfő elmondta: a tervezett változtatások célja, hogy a "csalárd összejátszás", a korrupció, a hivatali visszaélés ne maradjon feltáratlanul és büntetlenül.

Dávid Ibolya szerint azonban "lassan már minden napra jut egy olyan miniszterelnöki ötletroham, ami azt bizonyítja, Gyurcsány Ferenc fáziskésében van, a kormány a hatékony válságkezelés helyett kapkod és ötletelget". A kormányfő ezúttal egy önálló korrupcióellenes hivatal felállítását tervezi, ám a megvalósítás pontos részleteiről most sem lehet tudni semmit, dacára annak, hogy kétharmados támogatottságot igénylő törvényeket is érinthet az elképzelés - tette hozzá az MDF elnöke.

Dávid Ibolya emlékeztetett arra, hogy az MDF már hosszú évek óta a Tiszta Kezek Hivatalának felállítását szorgalmazza, örül minden olyan gondolatnak, ami a korrupció visszaszorítását célozza.

Mint írta, felmerül azonban a kérdés, hogy miért kellett a kormánynak egy gazdasági válság ahhoz, hogy belássa: "sok-sok éve, minden évben súlyos százmilliárdok folynak el az ügyeskedés, a nyerészkedés és a megvesztegetés miatt".

Dávid Ibolya szerint a kormányzat kapkodására utal az az ötlet is, hogy az állam részben átvállalná az ötödik nap munkabérét azoknál a cégeknél, ahol hetente csak négy napot dolgoznának, az ötödik napon pedig valamiféle átképzésen vennének részt.

Milyen konkrét elképzelései vannak a kormánynak, hogyan kíván segíteni ilyen gyorstalpalókkal például egy autóiparban vagy műanyagiparban dolgozó, jól képzett szakemberen? - tette fel a kérdést.

Az MDF úgy látja: a gazdasági válság okozta problémákra a kormány felszínes és egyre színesebb tervei nem nyújtanak megoldást, a helyzeten egyedül egy bátor gazdasági fordulat, gyökeres adórendszer-átalakítás, és az állami kiadások csökkentése segítene - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását