2024. május 12. - Pongrác

Ötpártit akar az SZDSZ

Még a tavaszi ülésszak megkezdése előtt ötpárti tárgyalást javasol a választási reform, az országgyűlés létszámának csökkentése ügyében az SZDSZ. Gulyás József, a párt ügyvivője szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy az ügyben alternatívaként felajánlják saj
2009. február 4. szerda 16:40 - Hírextra
A szabad demokrata politikus emlékeztetett rá, hogy pártja legutóbb 2005 tavaszán kezdeményezett ötpárti egyeztetést az ügyben. Akkor a liberálisok egy 250 fős parlament létrehozására tettek javaslatot. Az általuk kidolgozott elképzelések szerint a választás rendszerét "nem forgatnák fel fenekestől", mert a továbbiakban is lehetne listára, illetve egyéni képviselőkre szavazni. A liberálisok úgy számoltak, hogy mintegy 150 képviselő jutna be az átalakított és a lakosságszámhoz arányosított egyéni választókerületekből, a többiek listáról szereznének helyet.
A politikus úgy fogalmazott, hogy ebben az esetben a választási törvényt úgy lehetne módosítani, hogy annak megtartják több elemét is, emiatt nem fordulhat elő, hogy az új rendszerben alapvetően más választási eredmény szülessen, mint a jelenlegiben.

Gulyás József szerint a problémát minél hamarabb meg kellene oldani, ezért a szabad demokraták korábbi elképzeléseiket alternatívaként felajánlják a kétharmados törvénymódosítás elfogadásához elengedhetetlenül szükséges többséggel bíró MSZP és Fidesz számára.

Az ügyvivő azt mondta, hogy a témával vasárnap, a pártokkal való egyeztetés nélkül előhozakodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek tisztában kellett lennie azzal, hogy a választási rendszert alapjaiban megváltoztató javaslatát elutasítja majd a Fidesz.

Gulyás József úgy fogalmazott, hogy a felvetés népszerű, de ha a vezető politikusok csak beszélnek róla, és nem változik semmi, mert nem egyeznek meg a pártok - ahogyan a pártfinanszírozás vagy a költségtérítés kérdésében sem -, akkor ez nem csak a megszólalókat, hanem az egész parlamentet hitelteleníti. "Nem újabb kommunikációs csatákra, hanem valódi lépésekre van szükség" - mondta az ügyvivő.

A szabad demokraták ezért azt javasolják, hogy még a tavaszi ülésszak megkezdése előtt, már jövő héten kezdődjön el egy ötpárti egyeztetés a témáról, és még ebben a hónap derüljön ki, hogy van-e a választási törvény megváltoztatására vonatkozó komoly politikai szándék.

Gulyás József érvelt az ajánlószelvények gyűjtését érintő szabályozás megváltoztatása mellett is. Szerinte a nagy pártok a szükségesnél lényegesen több szelvényt gyűjtenek be, és riválisaik gyengítésére ellenjelölteket menedzselnek. Hozzátette, hogy a jelenlegi struktúra a kétpártiság kialakulása felé vezet.

A politikus megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) határozatban kötelezi a parlamentet arra, hogy az egyes választókerületekben a lehető legkisebb arányban térjen el egymástól a választásra jogosultak száma.

Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy ennek a kötelezettségnek csaknem két éve nem tesz eleget a parlament, de hozzátette, hogy ebben az esetben a kormány felelőssége a változtatás előkészítése.

Ahhoz, hogy az alkotmányos normáknak megfelelően lehessen 2010-ben választásokat tartani, már tavasszal meg kell változtatni az Ab határozataival ellentétes törvényeket - adott hangot meggyőződésének Gulyás József.

Ebben az ügyben a liberális képviselő szerdán írásbeli kérdésben fordult Gyenesei István önkormányzati miniszterhez. Ebben többek között arra keres választ, hogy kidolgozták-e a miniszterelnök által vasárnap ismertetett javaslatokat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - más közjogi elképzelések között - vasárnap ismertette a kisebb parlamentre vonatkozó javaslatát. Eszerint a jelenlegi 386-ról 199-re csökkenne a parlamenti mandátumok száma. A kormány javaslata szerint 176 képviselőt listán, egy fordulóban, megyénként választanának meg, 23 képviselői helyet pedig a mandátumot nem eredményező megyei, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztanának ki.

A Fidesz álláspontját hétfőn Navracsics Tibor frakcióvezető ismertette. Közölte, pártja a parlament létszámának megfelezése mellett fenntartaná a jelenlegi vegyes - egyéni választókörzeten és listán alapuló - választási rendszert. Az ellenzéki javaslat megfelezné a listán és az egyéni körzetben megszerezhető mandátumok számát, így körülbelül 193 fős parlament jönne létre. A frakcióvezető közölte azt is, jónak tartja a kétfordulós rendszert és az ötszázalékos küszöböt. Úgy vélte, hogy ha tárgyalások kezdődnek a választási rendszerről, akkor mindenről lehet egyeztetni, de a vegyes rendszert mindenképpen fenn kell tartani. Navracsics Tibor szerint a kormányfő által javasolt tisztán listás rendszerrel alapvetően megváltozna a politika jellege, a politikusnak ugyanis nem a választóknak, hanem a pártközpontoknak kellene megfelelnie.

Válaszul az MSZP nevében Kovács Tibor azt közölte: a kormány 199 fős parlamentre és egyfordulós, listás választási rendszerre tett javaslatát tekintik tárgyalási alapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását