2024. április 29. - Péter

Az áramszolgáltatót nem érdekli a tömeges áramkimaradás?

Határozatban nehezményezte a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtöki rendkívüli ülésén, hogy a megyét második napja sújtó áramkimaradások kapcsán nem kapott közvetlen tájékoztatást az áramszolgáltatótól, mert az E.ON képviseletében senki nem jelent meg -
2009. január 29. csütörtök 14:55 - Hírextra
Sifter Rózsa elmondta: "elfogadhatatlan magatartás", hogy az áramszolgáltató nem segítette a védelmi bizottság munkáját, és ezzel a lakosság tájékoztatását, a problémák megoldását. Telefonon kaptak csak tájékoztatást arról, hogy a speciális terepjárók és lánctalpasok hiánya jelenti a legnagyobb gondot a helyreállítás során.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közölte: a délelőtt 9 órakor összesített adatok szerint a megyében 56 településen részben vagy teljesen szünetel az áramszolgáltatás, ami összesen 14 ezer embert érint, javulást pedig nem várnak a nap folyamán. Csütörtökön 20 településen nem nyitották ki az iskolát vagy az óvodát, így a kisváros Zalalövőn, de például Csonkahegyháton, Egerváron és Gellénházán sem.

Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója arról számolt be, hogy az áram hiánya miatt 12 településen van gond a vízellátásban és a szennyvízelvezetésben. Nagyjából 3500 lakost érint a vízhiány, közülük nem egészen 500 ember csak lajtoskocsiból jut ivóvízhez, ez három települést érint: Csöngetmajort, Kispálit és Rámot.

A többi községben aggregátorokkal időszakosan megindítják a szolgáltatást, feltöltik a víztornyokat, de például a mintegy 1500 lakosú Gellénházán komoly problémák voltak, ott reggelre tudták csak megoldani a vízszolgáltatást. Burján Richárd hozzátette, hogy a cég ötvenéves történetében még nem volt példa ilyen nagyságrendű áramkimaradásra, az egyelőre több millió forintra becsült kárukat pedig érvényesíteni fogják.

Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke a reggeli órákban több településen járt, személyesen is találkozott az ott élőkkel, akik szerint kritikus a helyzet. Kálócfát, Szentkozmadombját, Pusztaapátit, Szilvágyot, Becsvölgyét és Zalaszombatfát említette, ahol "kaotikus állapotok" vannak, és félő, hogy a hibától számított 48 órán belül sem tudják helyreállítani az áramszolgáltatást. Sokan azért is aggódnak, mert a mélyhűtőjükben lévő áruk kiolvadnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását