2024. május 17. - Paszkál

Katar beindul

Nem az olajban gazdag kis Katar az egyetlen, amely az Öböl-országok közül impozáns múzeum építésébe fogott, azonban mindmáig ez az első közülük, amelyben az új kulturális létesítmény - a híres amerikai építész, I. M. Pei - alkotása, már működik.
2009. január 11. vasárnap 11:55 - Hírextra
Dubaj és Abu Dzabi az Egyesült Arab Emírségeken belül ugyancsak dollármilliárdokat költött arra, hogy kis sivatagi városból virágzó nemzetközi várossá fejlődjön. A beruházások javát üzleti vállalkozásokra, szórakoztató létesítményekre és a sportra összpontosították, de kezdettől fogva jutott a művészet és a kultúra előmozdítására is.

Abu Dzabi hamarosan a New York-i Guggenheim múzeum helyi részlegének és a párizsi Louvre égisze alatt működő új múzeumnak gazdája lesz. Dubaj a maga részéről a New York-i híres Múzeum Mérföld (Museum mile) helyi változatát szeretné felépíteni: az amerikai metropolisz nevezetes útvonalának e szakaszán található a spirális módjára felépített eredeti Guggenheim múzeum, amelyet Frank Lloyd Wright, a híres építész tervezett és több más nevezetes kulturális intézmény.

Az iszlám művészet katari múzeuma a kis Öböl-állam fővárosa, Doha közelében egy mesterséges szigeten magasodik, a hófehér, korszerű, ám ugyanakkor hagyományos iszlám művészeti elemeket magában foglaló épület ma már 91 éves tervezőjének nevéhez fűződik a párizsi Louvre üvegpiramisa is.

A katari intézmény tavaly december óta látogatható, állandó gyűjteményének 800 darabja az iszlám művészet számos remekét tartalmazza nem csupán a közel-keleti térségből, de Indiából és Spanyolországból is.

Első ideiglenes kiállításának címe: "Túl a határokon: iszlám művészet a kultúrákon át". Február végéig tekinthető meg a dohai nemzetközi repülőtértől negyedórányira lévő elegáns épületben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását