2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szexhiány miatt nem megy Szávaynak a játék?

Egyre pocsékabbul játszik első számú teniszcsillagunk, Szávay Ágnes. Nem jönnek a győzelmek, nem megy a játék, pedig Ági próbálkozik. Edzője is értetlenül áll a dolog előtt, egyesek viszont pedzegetik, hogy a formahanyatlás mögött egy férfi állhat. A Híre
2009. január 14. szerda 07:50 - Hírextra
Készülhetett akár a Williams testvéreket megszégyenítő intenzitással. Gyakorolhatott akár Jelena Jankovicsnál is tízszer többet. És koncentrálhatott akár Ana Ivanocicsnál is háromszor erősebben Szávay Ági, mindezektől még nem biztos, hogy rend van a fiatal magyar teniszező háza táján. Néhány hónapja még az volt a kérdés, hogy felzárkózhat-e a legjobbak közé, most pedig az, hogy lesz-e még egyáltalán a lányból valami. Nem tudta volna földolgozni, hogy egy csapásra topteniszezővé vált, vagy magánéleti problémák állnak a háttérben? Egy biztos, Szávay komoly krízisben van – az edzője szerint is.

Mit akar az edző?

Kifakadt az edző
„Sorolhatnám a kifogásokat, hogy nagyon megfázott Ági, fáj a torka, nem tud aludni, nagyon fújt a szél, de teljesen felesleges: nagyon alacsony színvonalú mérkőzés volt. Az ellenfele sem játszott jól, csinált szép dolgokat, de semmi extra.
Fejben megint mélypontra került. Olyan mélypont ez, ami egy tizennégy éves gyereknél is ritka. Értékelhetetlen volt a teljesítménye, ez még Challenger szinten is kevés. Ezzel a játékkal senkit nem tud megverni.
A második játszmában 2:5-ről egyenlített, de utána megint képtelen volt pályára ütni a labdát. Hong Kongban legalább jól ütött, de a fontos pontokat ott sem nyerte meg.
Teljesen tanácstalannak érzem magam. Az edzői pályafutásom alatt még nem kerültem ilyen helyzetbe. A teniszhez ennek nem sok köze van. Ági nagyon görcsös, pszichológus kell. Amúgy minden normálisnak tűnik. A mai meccs előtt kétszer ütöttünk be és az elsőnél még jól ment a játék. A másodiknál nem találta el a pályát. Ezt nem tudom felfogni.
Edzünk tovább, mert az biztató, hogy az alapozás jól sikerült és fizikális gondjai nincsenek” – mondta Kuhárszky Zoltán.
Ennek pedig az újabb, hobarti első körös vereség után adott hangot Kuhárszky Zoltán. Éles hangú nyilatkozatából nem is egyértelmű kivenni, hogy védi, dorgálja, vagy egyszerűen csak magyarázza tanítványa teljesítményét. Pedig mindegyikre szükség lenne. Megvédeni azoktól, akik támadják, megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, hogy miért is teljesít úgy, ahogy.

Ami pedig a legfontosabb: ha az edző úgy dönt, hogy igenis elő kell állni a kritikával és meg kell osztania mindenkivel a véleményét, miszerint Szávay fejében van a gond, hát lelke rajta. Kérdés, hogy használ-e szegény lánynak a nyílt színi kritika, vagy még jobban magába zuhan. Sanszos, hogy utóbbi. Biztosat azonban csak az állíthat, aki belelát Szávay Ági fejébe.

Mondjuk egy pszichológus. Vagy egy férfi. Esetleg egyszerre a kettő, mégpedig edzője személyében. Nyílt titok ugyanis, hogy Szávayt annak idején a stábjába tartozó Bocskay Józsefhez fűzték gyengéd szálak, a tanítvány-edző szerelem azonban nem tartott sokáig. Bocskay ráadásul remek lélekgyógyásznak is bizonyult. Az akkor még tini korszakát élő játékosnak tehát hirtelen minden sikerült: volt mellette valaki, és jó játékával seperc alatt berobbant a nemzetközi élmezőnybe.



Ment a pasi, ment a siker...

A siker és a pasi is könnyen jött, de mindkettő ugyanolyan könnyedén tovább is libbent. Szávay Ági pedig ott maradt a rossz játékával, a minden bizonnyal háborgó lelkével és a szerelmi csalódásával. És a tudattal, hogy játszani muszáj, mert ha nem lép pályára azonnal lejjebb csúszik a ranglistán. Azzal viszont ne jöjjön senki, hogy milyen nehéz szegény lánynak, meg hogy ennyi elvárás mellett teljesíteni kell neki, mert ezt az életformát ő választotta! Mint ahogy a barátját is.

Lehet, hogy Ági a nagy hajtásban, a tenyeresek és fonákok rengetegében nem is nőtt fel még igazán? S tudjuk, hogy egy összetört tini szívénél szinte minden gyorsabban gyógyul, főleg ha a mesés magánéletből egyszer csak marad a nagy sivár semmi. Persze Szávay ezen férfiügyei csak megerősítetlen pletyka szintjén mozognak, párhuzam azonban talán így is vonható ezek és Szávay gyenge játéka között.

Megoldás? Bárki bármit mond, ezt bizony Szávaynak magának kell feldolgoznia. Legyen bárki az edzője és legyen bárki az aktuális párja. Esetleg egy pszichológus segíthet neki. Nem csak sport-, hanem gyermekpszichológus.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását