2024. május 18. - Erik, Alexandra

Honnan is ered a szalámi?

A szalámi Németországban született, nem pedig Olaszországban egy német húsüzem szerint, amely azt állítja, hogy ő fedezte fel az olasz konyha nevezetességévé és a bolognai régió büszkeségévé vált vörös kolbászfajta eredetét.
2009. január 13. kedd 20:25 - Hírextra
A téma annyira fontos a németek számára, hogy a Die Welt című napilap első oldalon foglalkozott vele keddi számában.

Hiába szalámi (olaszosan salami, amely a salare - sózni - jelentésű szóból eredő salame többes száma) a neve, a speciális kolbászfajta az északkelet-németországi Mecklenburg államból származik az egyik legrégebbi falu, Thandorf mészárszékének közleménye szerint.

Állítólag a Baltikumból érkezett germán nép, a lombardok a szalámi feltalálói, akik a "gyártási technológiát" a mostani Magyarország területén átvonulva vitték Itáliába, amikor a VI. században dél felé vándoroltak és 568-tól kezdve elfoglalták Észak-Itáliát.

"Nyilvánvalóan belet töltöttek meg hússal és tartósítás céljából megsózták"- áll a thandorfi hentesüzlet kommentárjában.A húsüzem egyébként új kolbászt dobott a piacra Urmecklenburger (Ős-Mecklenburgi) néven, amelynek íze céljaik szerint hasonlít az "eredeti" szalámiéhoz. Ugyanez vonatkozik az előállításra is, a tengeri sóval való tartósításra, amely több mint egy éven át tart. A mészárszék tulajdonosa a jövő héten tervezi az új termék bemutatását a Berlini Mezőgazdasági Vásáron.

A szalámit valamikor úgy készítették, hogy bőrbe burkolt, sózott sertéshúsdarabokat levegőn kiszárítottak. Napjainkra a gyártási technológia országonként változik: van, ahol több-kevesebb fokhagymával, fűszerekkel ízesítik, van, ahol borsozzák vagy paprikázzák, néha főzik, illetve füstölik, mielőtt megszárítanák. Egyes szalámifajták ma már nem sertésből, hanem marhahúsból készülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását