2024. április 29. - Péter

Az USA elnöke az Ön szócsöve lehet - és nem fordítva

Mindenki számára lehetővé teszi a Slate.com és a MixedInk amerikai internetes portálok közös vállalkozása , hogy maga is megpróbálkozzék Barack Obama január 20-án elhangzó elnöki székfoglaló beszédének megírásával, megfogalmazva azt, aminek szerinte el ke
2009. január 10. szombat 17:29 - Hírextra
A jelentkezők ehhez nem akármilyen segítséget kapnak: az amatőr beszédírók számítógépén Washington, Lincoln vagy Kennedy - és a többi volt amerikai elnökök - beiktatási beszédeinek az éppen tárgyalt témához kapcsolódó gondolatai is megjelennek. Ehhez csak rá kell kattintani a megadott linkre és regisztrálni kell, aztán máris bele lehet fogni az "A nép beiktatási beszéde" című dokumentum megírásába.

Fogalmazás közben a MixedInk a leírt szavakhoz, szókapcsolatokhoz hasonló kifejezéseket megkeresi az előzőleg elhangzott valamennyi beiktatási beszédben, valamint a vállalkozásba bekapcsolódó összes többi amatőr beszédíró szövegében. A beszédet író személy maga dönti el, idézi-e ezek valamelyikét vagy ragaszkodik saját szövegéhez, vagy éppen más felhasználható idézetek keresését kéri a portáltól. A technológia segítségével pontosan lehet követni, ki az egyes részletek szerzője, az elkészült szöveget vagy annak bármely részletét át lehet adni más amatőr beszédíróknak - és értékelni, osztályozni is lehet.

Így a szöveget közösen csiszolják, tökéletesítik és osztályozzák, a Slate pedig időnként közzéteszi az éppen legjobbnak minősülő változatot és még a január 20-i beiktatási ceremónia előtt megjelenteti "a nép beiktatási beszédét" - bár a szöveg címe időközben változhat.

A portál azzal bíztatja a vállalkozásba bekapcsolódó olvasóit, hogy ilyen módon bármelyikük a közlendő végső változat szerzőjévé válhat - némi segítséggel persze mondjuk Jefferson, Madison vagy Roosevelt elnököktől - és előfordulhat, hogy maga Barack Obama is átveszi majd január 20-i beszédébe a szöveg valamelyik részletét. Ha mást nem, azt a mondatot, amelyet például Lincoln elnöktől idéztek a Slate.com közreműködői saját változatukban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását