2024. május 19. - Ivó, Milán

Jimmy Page 65

A most 65 esztendős Jimmy Page-nek is köszönheti a világ a Led Zeppelint; a születésnapját január 9-én ünneplő gitáros 2007 után idén is szerette volna a legendás zenekar alapítói közül Robert Planttel elvarázsolni a rajongókat, de utóbbi nem akar folytat
2009. január 9. péntek 10:55 - Hírextra
A két rockzenész két éve Londonban aratott tomboló sikert, az idei világturné viszont nem valósul meg, mert Plant tervei időközben megváltoztak. Jimmy Page attól még a rockvilág egyik nagy egyénisége, hogy nem lesz turné: a Rolling Stone magazin szerint a világ 9. legjobb gitárosa, s beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be, a rockzene halhatatlanjainak dicsőségcsarnokába.

Jimmy Page 1944. január 9-én született Hestonban, London nyugati külvárosában. Már 13 éves korától gitározott, első zenekara 15 éves korában a The Crusaders volt. Fiatalon kitűnő blueszenészekkel társult, köztük Cyril Davis-szel, Alexis Kornerrel, később Jeff Beckkel és Eric Claptonnal. A hatvanas évek derekán a Decca stúdiózenésze, London keresett sessionmuzsikusa lett. Basszusgitárosként csatlakozott a legendás Yardbirdshöz, amelyben Jeff Beck távozása után szólógitáros lett.

Két év után a "fáradt" Yardbirdst, Jimmy Page New Yardbirds néven próbálta megújítani, majd 1968 végén megalakította a Led Zeppelint, a hard rock és a heavy metál bandák példaképét. Az együttes nem maradt hűtlen a bluesos gyökerekhez sem, főleg az első lemezükön maradt nyoma. Page és Plant mellett John Paul Jones basszusgitáros és John Bonham dobosként tette naggyá a bandát.

Jimmy Page a Led Zeppelin előtt bluesfelvételeket készített Eric Claptonnal és a korszak más kiemelkedő zenészeivel. Ezek java a White Boy Blue című albumon jelent meg. Gitározott Joe Cocker első, 1969-es lemezén is.

A Zep első négy albumával és A dal ugyanaz marad című filmjével rocktörténelmet írt. A 4. album, rajta a Stairway To Heaven című dallal több mint hússzoros platinalemez lett. Amikor 1980-ban Bonham meghalt, a többiek nem akarták folytatni, de az 1985-ös Live Aid koncerten felléptek együtt.

Jimmy Page gazdag szólópályafutása során kitűnő zenészek sokaságával játszott: például David Coverdale-lel, Roy Harperrel, a Yes együttessel, Paul Rodgers-szel, a Rolling Stones-szal, később a Limp Bizkit és a Foo Fighters együttesekkel. Hosszú éveken át turnézott Robert Planttel, eljutottak Budapestre is; Grammy-díjat kaptak 1998-as Most High című közös dalukért.

Jimmy Page megkapta a Brit Birodalom Rendéjének Tiszti Fokozatát jótékonysági tevékenységéért. Fellépett a pekingi olimpia záróműsorán, s a 25. Sundance filmfesztiválon a napokban mutatják be programon kívül az It Might Get Loud című dokumentumfilmet, amelyben a U2-ból The Edge-dzsel és Jack White-tal, a White Stripes tagjával együtt látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását