2024. április 28. - Valéria

Új CT a kórházban

Az ország öt legkorszerűbb CT-je (komputertomográfja) közé fog tartozni az a készülék, amely közbeszerzési eljárás keretében áll üzembe néhány hét múlva a Kanizsai Dorottya Kórházban - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Bicsak Ágnes, az intézmény megb
2009. január 8. csütörtök 16:25 - Hírextra
A kórház vezetősége által a sajtó számára készített leírás szerint a CT a mai csúcstechnikát jelenti, percenként 64 vizsgálati szeletet készít. Az Egyesült Államokban és Európában szívvizsgálatokra a legszélesebb körben alkalmazott készülék, amelyhez hasonló mindössze kettő van Magyarországon, de felvételi teljesítményét tekintve is csak négy hasonló található a hazai kórházakban.

A készülék nagyon gyors, a vizsgálat a beteg felfektetését és a vizsgálati paraméterek beállítását nem számítva mindössze 10-15 másodpercig tart, ezzel szemben a jelenlegi berendezésnek nem ritkán 5 percnyi felvételi időre van szüksége, de rövidül majd a két vizsgálat közötti várakozás is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a készülékcsere miatt hétfőtől várhatóan négy hétig nem Nagykanizsán, hanem Kaposváron végzik a komputertomográfos vizsgálatokat.

Az MTI kérdésére Bicsak Ágnes elmondta, az új készüléket öt évig tartós bérleti formában működtetik majd, havonta 5 millió forint lesz a bérleti díj, s 30-50 százalékkal kevesebbe kerülhet a kontrasztanyag. Megjegyezte: a működtetés havonta mintegy egymillió forinttal kerül majd többe a réginél, de miután több vizsgálatra lesz lehetőség, várhatóan kompenzálódik a plusz költség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását