2024. május 12. - Pongrác

Nem lesz aki ellássa a betegeket?

Tömeges elbocsátásokhoz vezethet a kórházak gazdasági társasággá alakulása, ami nem más, mint kényszerprivatizáció - mondta Nagy Kálmán országgyűlési képviselő, a KDNP szakpolitikusa csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. január 8. csütörtök 13:10 - Hírextra
Véleménye szerint a kórházak gazdasági társasággá alakulásával a probléma lényegében megoldatlan marad, mert a kisebb intézményeknek nincs lehetőségük az innovációra, azaz a fejlődésre és a nagyobb bevételekre.

    Nagy Kálmán szerint mindez oda vezet, hogy a kórházak a megszűnés és az elbocsátás felé sodródnak: a megoldás érdekében vagy el kell bocsátaniuk az emberek 40 százalékát, vagy el kell adniuk valamit, például a területük egy részét.
    Mint mondta, a nagy adósságállománnyal gazdasági társulássá alakuló kis- és közepes kórházak nehéz helyzetbe kerülnek, gyakorlatilag kényszervállalkozásra ítélik ezeket a kórházakat. Példaként említette, hogy a miskolci egészségügyi központ szállítói tartozása 1 milliárd 125 millió forint, és most ezt a kórházat nonprofit gazdasági társasággá alakítják át.

    A nagy intézményeknél van lehetőség új technológiákat bevezetni, elkezdeni olyan feladatok ellátását, amelyek OEP-vonzata lényegesen magasabb. Egy kis, vagy közepes nagyságú kórház az adósságterhei miatt nem tud ilyen innovációt véghezvinni - mondta a képviselő. Hozzátette, hogy egy ilyen helyzetben a hitelfelvétel sem egyszerű, mert a kórházak csak az OEP-bevételre tudnak felvenni hitelt.

    Nagy Kálmán kiemelte azt is, hogy egy gazdasági társaságnál nincs kötelező bértábla, elküldenek embereket, és a vezetők bérét emelik meg. Álláspontja szerint ez a folyamat tragédia, mert nem csak az egészségügyi dolgozókat, hanem a betegeket is érinti majd.

    Botrány, hogy úgy alakítanak át gazdasági intézményekké kórházakat, hogy semmiféle társadalmi hozzájárulás nincs - fogalmazott. Hozzátette: ez történt az egri kórházban is.
    Mint mondta, az egészségügy modernizálására szükség van, de elfogadhatatlannak tartja a jelenleg zajló kormányzati arroganciát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását