2024. május 19. - Ivó, Milán

Afganisztán 2008

A NATO az egyik kulcs komponense a nemzetközösség által felvállalt afganisztáni rendezésnek. Az ISAF nem csupán a páncélburkolat az ország újraépítési programjának hátán, de az Afgán hatóságokkal karöltve, fontos feladatokat lát el a hathatós szervezésben
2009. január 4. vasárnap 09:59 - Tatai Gábor
Bizalomgerjesztő statisztikák

Az új NATO évet Dan K. McNeill ezredes sajtótájékoztatója nyitotta meg. Az afgán, és nemzetközi média számára szervezett esemény központi kérdése Afganisztán jelene és jövője volt. Hangsúlyosan kerültek szóba a szervezet munkájának már tapintható következményei: „több afgán gyermek jár iskolába, mint eddig bármikor a történelem során és több utat építettünk, illetve újítottunk fel, mint amennyit az ország valaha látott” – mondta McNeill. Az elmúlt évek során az iskolák száma 1000-ről 9000-re növekedett, 2008 januárjára már 6 millió fiú és lány részesülhet oktatásban az Afgán Nemzeti Fejlesztési Stratégia (ANDS) részeként. A tálib évek során nyilvántartott 20 ezer tanár helyett, 2008-ban már 160 ezer dolgozik országszerte. Az egészségügyi ellátásra jogosultak száma 8%-ról 78-ra növekedett, a csecsemőhalálozási arány 25%-al csökkent. Karzai elnök úr hivatalba kerülése óta, ez 89 ezer megmentett életet jelent. Csaknem 440 új öntözőcsatorna épült, ezzel a Mezőgazdasági Fejlesztési és Újjáépítési hivatal radikálisan növelte kapacitását. Minden befejezett project egy kis lépés előre, ám a folyamat 2008-ra sem tűnt úgy, hogy máról-holnapra befejeződhetne.

Az afgán hadsereg

A NATO egyik legnagyobb sikere a professzionális afgán hadsereg megszervezése és kiképzése. 2008-ra a nemzeti haderő technikailag jól felkészült, etnikailag összetett és már több szempontból alkalmas a védelmi feladatok önálló ellátására. Öt szárazföldi és egy légi alakulat áll készen azonnali bevetésre, 2009-ig 76 zászlóaljat fognak 13 dandárba szervezni a kommandós és a gépesített egységekkel együtt. A Kabuli központi katonai kiképzőközpont jelenleg 50 ezer katona felkészítéséért felel. 2007 során az afgán tisztek munkáját még a koalíció ellenőrizte, ám a 2008 első hónapjaiban megkezdődött 4. dandár szervezését az ország már teljesen önállóan végzi.

A biztonság

Az ISAF misszió elsődleges célkitűzése Afganisztánban, a biztonság szavatolása. 2008-ra az ország 60%-a relatíve stabilizált. Ezek a területek a fegyveres incidensektől teljesen mentesek, vagy legalábbis az esetek gyakorisága itt a legelenyészőbb. Az összecsapások zömét az ország déli és nyomokban a keleti régióiból jelentették az év során. Az ISAF itt az afgán hatóságokkal közreműködve sikeresen vette fel a harcot a tálib szélsőségesekkel, a helyi hadurakkal és drogbárókkal, a határokon átszivárgó terrorcsoportokkal, valamint a közönséges bűnözéssel. Azoknak, akik még mindig a törvényes afgán kormány megdöntésén fáradoznak, idén már egy csaknem 47 ezres aktív állományra duzzadt koalíciós haderővel kellett szembenéznie. Az un. rögtönzött kivitelezésű robbanószerkezetekkel (IED) végrehajtott támadások még mindig komoly fenyegetést jelentenek mind a lakosság, mind a nemzetközi erők számára.

Tűzszerészet

Az ISAF bombaelhárító szolgálata a világ legjobb tűzszerészeivel dolgozik, számos baleset történt azonban idén is, az egyikük tragikus magyar vonatkozással: Kovács Gyula főtörzsőrmester egy házi készítésű bomba hatástalanítása közben vesztette életét Baglán tartományban. A Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj első speciális századának parancsnokát a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította, és posztumusz hadnaggyá léptette elő. Az IED-elhárítási gyakorlatok száma megkétszereződött 2008 során és egyre emelkedik a lakosság által időben bejelentett és az ISAF által sikeresen hatástalanított robbanószerkezetek száma is.

A légi szektor

A NATO közreműködik az afgán civil légi közlekedés rehabilitálásában is. A 2006-os londoni konferencián tervezet született, melynek értelmében, 2011 végére a herati és a kabuli nemzetközi reptér készen fog állni a nemzetközi légi forgalom teljes lebonyolítására. Mazar-e-Sharif, Jalalabad és Kandahár kifutóit felújítják, az ország hét repülőterét modern navigációs központokkal, tűzbiztonsági berendezésekkel és mentőállomásokkal szerelik fel. Egyelőre még az egész légteret a NATO-ISAF és a koalíciós haderők tartják kézben, beleértve a Kabuli Nemzetközi Repülőtér üzemeltetését is. Az Északatlanti Szövetség egyik legfontosabb afganisztáni célkitűzése a légi irányítás felelősségének a kormányra történő teljes átruházása, olyan gyorsan amennyire ez csak lehetséges.

A drog

A 2003 májusában életbe lépő Afgán Drog Ellenes Stratégia elsődleges törekvése a kábítószer kereskedelem visszaszorítása a helyi drogbárók likvidálásával. Az ópium nem csak büntetőjogi probléma, ez az instabilitás fő oka, ami elnyomja a törvényes kereskedelmet és táptalajul szolgál a korrupció számára. Közvetlen összefüggés van a biztonsági intézkedések hiányosságai és drogkereskedelem között. Amíg a totális felszámoló akciók nem állnak az ISAF homlokterében, addig képtelenség az ország nyugalmának szavatolása. 2008-ban a NATO összehangolt akciókba kezdett a mák ültetvények kiirtására szakosodott különleges szervezetekkel, minek következtében északon, a mák mentes tartományok száma megkétszereződött.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását