2024. május 20. - Bernát, Felícia

Háborúk és békék

Az múlt év a világ több térségben elhúzódó háborúkat hozott. Vajon mi történt 2008-ban Irakban, Afganisztánban? Hogyan áll az izraeli-palesztin viszony? Mit hozhat ezen régiók számára a 2009-es év? A Hírextra Wagner Péter külpolitikai szakértőt kérdezte.
2009. január 3. szombat 16:00 - Pénzes Dávid
Irak és Afganisztán 2008-ban ellentétes pályát járt be. Wagner Péter a Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint Irakban egyértelműen javult a helyzet az előző évihez képest, ám Afganisztánban inkább romló tendenciát vettek az idei történések. Míg Irakban ebben az évben döntöttek az amerikai csapatok kivonásának menetrendjéről, addig Afganisztánban éppen létszámnövelésre kényszerültek a NATO erői.

Persze Irak tekintetében nem szabad azt gondolni, hogy minden a legnagyobb rendben van. A szekértő emlékeztet arra, hogy mind a mai napig vannak robbantások, merényletek, ám messze nem olyan mértékben, mint az előző években.

Közel-Kelet

Wagner Péter úgy látja, Izrael és Palesztina viszonya ebben az évben alig változott, ezt sokan a Bush kormányzat szemére szokták vetni. Mint mondja, ezeknek a megszólalásoknak az alapját az adja, hogy Bush energiáinak nagy részét az iraki kalandba fektette, az arab-zsidó konfliktus így a háttérbe szorult. Hiába hirdette meg Bush a térség demokratizálódásának programját, szakértő szerint ez Irakon kívül igazán sehol sem vezetett eredményre. A Közel-kelet szakértő állítja: az arab-izraeli viszonyban ebben a múlt évben stratégiai áttörés nem volt.

A jövőt illetően nyilvánvalóan nem lehet elemzést adni. Ettől  függetlenül vannak bizonyos jelek, melyekből következhetni lehet a 2009-es év irányvonalaira. A legfontosabb eseményen ennek a három térségnek az életében természetesen Barack Obama megválasztása.

Wagner Péter szerint az izraeli-palesztin kérdésben akkor lehet változás, illetve aktívabb amerikai politika, ha Obama elég mozgástérrel fog rendelkezni az afganisztáni helyzet megoldása mellett. Hozzáteszi fontos kérdés, hogy Washingtonban a politika egyéb szereplői mit szeretnének kezdeni a palesztin üggyel. Itt a leglényegesebb kérdés Wagner szerint, hogy Amerika hogyan viszonyuljon a Hamaszhoz. Hogy elmozdulás történjen az amerikai külpolitikának ezen a területén, ahhoz Wagner szerint mindenképpen szemléletváltásra volna szükség.

Irak

Optimistán látom a dolgokat – mondja Wagner – ha a jövő év eleji tartományi választások sikerre vezetnek, akkor kiderülhet, hogy Irakban megvan az a demokratikus többlet, mely sikerre viheti Bush demokratizálódási programját.

A szunniták politikai életbe való integrálása megalapozhatja a demokratikus Irak jövőjét – véli a szakértő, majd hozzáteszi, egy sikeres választás azt is mutathatja, hogy a demokratizálódási folyamat folytatódik. „Még akár az is elképzelhető, hogy tíz év múlva be kell ismerje mindenki, Bush valamit mégiscsak elért Irakban” – mondja.

Afganisztán

Idén még húszezer amerikai katona érkezik az országba, ami jól mutatja a hangsúlyok eltolódását Iraktól Afganisztán felé. A kérdés az, hogy egy év alatt milyen sikert tudnak elérni. Jelenleg arról folyik a vita, hogy alkalmazzák-e az iraki módszereket Afganisztánban is, vagy más utat keressenek – mondja Wagner. Irakban az ellenálló törzseknek nagyobb autonómiát adtak illetve egyszerűen kivásárolták őket az ellenállásból – emlékeztet. Ez a szakértő szerint nem működhet Afganisztánban.

Nagy-Britannia is befejezi iraki misszióját, így Wagner szerint elképzelhető, hogy a jövő év folyamán Afganisztánba küld csapatokat. Kérdésünkre reagálva elmondta, van még néhány nagy ország, melyben van annyi tartalék, hogy katonákat irányítson a térségbe. A szakértő végül megjegyzi, többször felröppent Oroszország részvétele is, de erre egyelőre nincsenek konkrétumok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását