2024. május 19. - Ivó, Milán

Lovagok és a pizzaszelet

Gondolták volna, hogy a hamburger evés a középkorra emlékeztet? Vagy, hogy a legmodernebb high-tech katonák fejlesztése újabb lovag-korszakot hozhat el? Számtalan párhuzam van a középkori Európa és a jelen világa között. Ezeknek jártunk utána.
2009. január 1. csütörtök 17:07 - Pénzes Dávid
Manapság igazán divatossá kezd válni az ún. új-középkor elmélet. Ez persze első hallásra valami nagyon távoli, történelmi hablának tűnhet, mely porszagú könyvtárosok, rosszul öltözött történész szakos hallgatók szemüveges tekintete mögött vizionálódhat. Pedig korántsem.

Az elmélet lényege, hogy napjaink életvitele, társadalmi-gazdasági sőt globális politikai helyzete is rendkívüli hasonlóságot mutat a Római Birodalom utolsó évtizedeivel, illetve bukása utáni európai történelmi korszakkal. De mik is ezek a hasonlóságok?

A multiké a jelen

Népesség aránya
Az EU lakosságának 15,7 százaléka gyermekkorú. Japánban ez az arány 13,8. Kína 20 százalékos adata is jóval alacsonyabb a világátlagnál, de jócskán megelőzi a Nyugatot. Az évszázad közepére a Nyugati civilizáció népességének aránya rendkívül alacsony lesz, a fejlődő régiókéhoz képest.
A középkori Európára a decentralizált hatalmi struktúra volt a jellemző. Magyarán: nem nemzetállamok voltak a meghatározók, hanem egymással versengő hatalmi-gazdasági központok. Pont, ahogy ma is. Az Európai Unió nemzetek feletti szervezete, vagy a multinacionális vállalatok egyre erősebb befolyása, melyek ma már a világgazdaságot mozgatják, rendkívüli hasonlatosságot mutatnak a középkori Európával.

A Római Birodalom uralmának végére erőteljes népességcsökkenés volt jellemző, mely végül elvezetett a bukásig. Ma a Nyugati világban ugyanez a helyzet: mind Európa, mind Észak-Amerika is csökkenő népességgel számol. Nem beszélve arról az arányról, amit a világ teljes népességéhez képest veszít. Ez pedig előbb utóbb a politikai súly elvesztését is jelenti.

A népesség Rómában nemcsak csökkent, de az etnikai összetétele is megváltozott. Ahogy a Nyugati civilizáció országaiban is. A nemzetközi vándorlás hatására rendkívül feszült társadalmi viszonyok jöttek akkor létre, és így van ez napjainkban is. Akkor a germán törzsek, ma a muzulmán (Amerikában a latin ajkú főleg mexikói) népesség miatt.

Dezurbanizáció és pizzaszelet

A Római Birodalom hanyatlásának évtizedeiben az egyik legérdekesebb jelenség a városok lakosságának erőteljes fogyása volt. Róma lakossága például kétszáz év alatt a tizedére apadt! Ugyanezt a folyamatot a Nyugat polgárai is megtapasztalhatják. A „fejlett világ” élhetetlen nagyvárosaiból folyamatosan áramlik a lakosság vidékre, illetve a peremvárosokba.

De érdekes összefüggésekre lelhetünk mindennapi életünkben is. A középkorra igen jellemző volt, hogy az étkezés kézzel történt. Ha a gyorséttermek erőteljes elterjedésére gondolunk – és mindenki magába néz – akkor rájövünk, mi is középkoriak vagyunk, hiszen a modern létre mi sem jellemzőbb, hogy kézzel fogyasztjuk el a hamburgert, a pizzaszeletet, vagy a gyrost.

A középkorban az írás-olvasás egyfajta privilégium volt. Akik analfabéták voltak, (és ők voltak többségben) azok teljesen kimaradtak az értelmiségi párbeszédből, alig tudtak valamit a világ folyásáról. Ha Bill Gates mondatára utalunk, miszerint aki nem képes kezelni a számítógépet illetve az internetet, az ma digitálisan analfabéta, akkor könnyen beláthatjuk, ugyanott vagyunk. Ma az internet-használat jelenti azt, amit akkor az írás-olvasás.

Modern lovagok

De itt van a haditechnika is. Gondoljunk a középkori lovagokra. Ők képezték akkor a haditechnika csúcsát. Ők váltották fel a légiókat. Az egyén, a harcos. Felszerelni egy teljes fegyverzetű lovagot akkor óriási költség volt. Kevesen engedhették meg maguknak. De ma mi a helyzet?

Sokan nem tudják, de a jövő katonái megdöbbentő hasonlóságot mutatnak teljes vértezetű elődeikkel. Az amerikai Land Warrior, a francia FELIN vagy a német Infanterist der Zukunft megalkotását célzó kutatások, éppen arra irányulnak, hogy az egyszerű harcos egyedül legyen képes minél több haditechnikai funkcióra. Magányos egységéként legyen képes minél hatékonyabban elérni célját. Persze ehhez a legmodernebb technikai fejlesztések kellenek, amik csillagászati összegekbe kerülnek.

Az elmélet persze csak elmélet. Mivel benne élünk, nem láthatjuk át saját történelmi korszakunk minden rezdülését. Ezt majd az utánunk jövő történészek fogják behatóan elemezni. Csak reménykedhetünk, hogy a jelenlegi recsegő-ropogó gazdasági, társadalmi és világhatalmi helyzetet az utánunk jövő korok írói nem „Sötét Idők”-ként fogják könyveikben említeni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását