2024. április 25. - Márk

Bizánc, Itália és Közép-Európa a kora középkorban

A késő antik mediterrán civilizációs hatásokat, az itáliai régió közvetítő szerepét vizsgálta a közép-európai rétérségre vonatkozón az a nemzetközi régészeti és művészettörténeti konferencia, amelyet a Római Magyar Akadémia és az MTA Régészeti Intézete sz
2008. október 20. hétfő 15:00 - Hírextra
A magyar akadémián megtartott háromnapos értekezleten - amely a hét végén zárult - a magyar és az olasz szakembereken kívül angol, német, osztrák, lengyel, cseh és szlovén régészek vettek részt - tájékoztatta az MTI-t a római akadémia.

A késő antik és a bizánci hatások közvetítésében nagy szerepük volt a különböző itáliai régióknak. Ez a hatás az élet minden területén megfigyelhető, így az ékszerek, a viselet, az életmód, a táplálkozás, az alkalmazott technológiai tudás, amelyet a régészeti kutatások igazolnak, sok szálon kötődik a mediterráneumhoz.

Az előadásokból leszűrhető volt, hogy nemcsak a tárgyi, hanem a szellemi kultúrában is érzékelhető a mediterrán befolyás, amelyet a kereszténység terjedésére utaló számos emlék is bizonyít.
A Kárpát-medence népeire mindig is jellemző volt a kulturális befogadó és integráló szemlélet, s kultúrájuk sokszínűségéből adódóan a korabeli vezető kulturcentrumokkal aktív és gyümölcsöző kapcsolatrendszert alakítottak ki - írta a konferencia összefoglalójában a Római Magyar Akadémia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását