2024. május 17. - Paszkál

Kampány lehet a Nemzeti

A ferencvárosi időközi parlamenti választás kampányának áldozatává vált a Nemzeti Színház építményadó-hátralékának kérdése - mondta Pál Tibor, a IX. kerületi MSZP-frakció vezetője vasárnap az MTI-nek.
2008. december 21. vasárnap 21:05 - Hírextra
"A kampány része lett, hogy ki szereti jobban a kultúrát és a Nemzeti Színházat. Azzal vádolni valakit, hogy ha 103 millió forintnyi adót csak úgy nem akar elengedni, akkor ő nem kultúrabarát, az igencsak ferde vád" - hangsúlyozta Pál Tibor.

A részvénytársasági formában működő Nemzeti Színház 103 millió forinttal tartozik a kerületnek, ennyi pénzt nem fizetett be építményadóként.

Pál Tibor szerint 103 millió forint igen jelentős összeg a Ferencváros költségvetésében.
Az MSZP azt javasolja, hogy az önkormányzat engedje el a tartozás harmadát, egyharmadrészt fizessen meg a színház, a fennmaradó részről pedig kössenek úgynevezett közszolgáltatói szerződést, amelynek keretében például az iskolások tudnák meglátogatni az előadásokat. Így mindössze 30-35 millió forintot kellene a Nemzeti Színháznak befizetnie az elmúlt öt év tartozásából - húzta alá.

Az utolsó, csütörtöki képviselő-testületi ülésen ezt a javaslatot egyedül a Fidesz nem támogatta. A rendkívüli ülésen azonban a szokásosnál kevesebben voltak, így nem sikerült minősített többséggel elfogadni az előterjesztést. A kérdésre januárban térnek vissza, addigra konszenzus alakulhat ki a pártok között - mondta a politikus.

Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára az MTI-nek azt mondta: sajnálatos, hogy az önkormányzatnak eddig nem sikerült kompromisszumos döntést hoznia.

Szerinte ha valóban befizeti a színház az építményadót, akkor az intézménynek jutó állami támogatás az önkormányzatokhoz jut egyfajta plusz forrásként.

"Ha a 103 millió forintot kifizeti, akkor abból körülbelül 75-80 millió forint az tisztán állami támogatásból folyik át a IX. kerületi önkormányzat kasszájába" - hangsúlyozta a szakállamtitkár.
Az adó befizetését hitelből finanszírozhatja a színház, a hitelfelvételhez alapítói hozzájárulást is kapott a kulturális kormányzattól - tette hozzá.

Az ügyben John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője szombaton nyílt levelet írt Hiller István kulturális miniszternek és Navracsics Tibornak, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének, hogy segítsenek megoldani a problémát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását