2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ferihegy: továbbra sincs megállapodás

Bár ígéretesen nyilatkoztak a ferihegyi szakszervezetek a keddi tárgyalás szünetében, a megállapodás még várat magára, este 8 óráig még nem született meg.
2008. december 16. kedd 22:40 - Hírextra
A keddi tárgyalás szünetében a szakszervezetek optimistán nyilatkoztak, úgy vélték, hogy közeledtek az álláspontok, és olyan javaslatot adtak át a Budapest Airportnak, amelyet véleményük szerint akár azonnal aláírhat a munkaadó, és véget érhet a sztrájk.

A munkabeszüntetést a múlt héten szerdán hirdette meg az Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ). Azóta a forgalom csak akadozva haladt Ferihegyen - egészen keddig -, a járatok még hétfőn is jelentős késéssel közlekedtek, többet töröltek a légitársaságok, amelyek maguk is felszólították a feleket a mielőbbi megegyezésre.

Kedden már zavartalanul, fennakadások nélkül haladt a forgalom a ferihegyi repülőtéren, köszönhetően annak, hogy a korábbinál több utasbiztonsági ellenőr vette fel a munkát, amelyet külső, a sztrájk idejére foglalkoztatott görög szakemberek is segítettek. Ennek köszönhetően a tranzitban is megnyílt az utasbiztonsági csatorna, így szerdán - a sztrájk során először - már nem töröl járatot a Malév.

A külföldi munkavállalók alkalmazását a BA nem tekinti sztrájktörésnek, a munkáltató azzal érvel, hogy nem kölcsönmunkaerőt alkalmaz, hanem újonnan szerződtetett 38 új uniós országbeli, utasbiztonsági ellenőrt, a magyar törvények pedig nem tiltják, hogy a munkáltató újabb dolgozókat vegyen fel, akár a sztrájk alatt is. Ők addig folytatják munkájukat Ferihegyen, amíg azt a repülőtéren kialakult helyzet indokolttá teszi. Bár nem csak az utasbiztonságiak sztrájkolnak, a reptér működése szempontjából mégis ők jelentik a szűk keresztmetszetet, a többi terület, karbantartás, takarítás a sztrájk ellenére is kezelhető.

A görög ellenőrök alkalmazásának megítélésében a szakszervezetek álláspontja homlokegyenest ellenkezik a munkáltatóéval, és ez nemcsak a sztrájkot hirdető érdekképviseletek, hanem az Európai Szakszervezeti Szövetség szerint is aggasztó eljárás, amelyet elfogadhatatlannak neveztek és elítéltek.

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint: bár a sztrájktörés fogalma egyetlen jogszabályban sincs meghatározva, vannak olyan alapelvek, amelyeket megsért a munkaadó, ha a sztrájk letörésének céljából újonnan alkalmaz dolgozókat. Neumann László, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet kutatója szerint sztrájktörésről van szó, "de a törvény vagy a jog keretén belül nehéz olyan paragrafust találni, amely ezt kizárná". Burik Mária, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) főosztályvezető-helyettese pedig azt emelte ki, hogy a köznyelvben sztrájktörésként használt fogalom azt az esetet jelenti, amikor a munkavállaló önkéntes döntése alapján nem vesz részt a sztrájkban. Hozzátette: a sztrájktörés gyakorlatilag az Alkotmányban biztosított, sztrájkhoz való alapjoggal kerül ellentétbe.

Kedd délután és este ugyan továbbra is csak a 2B terminálon léptették be az utasokat, de a sorok gyakorlatilag megszűntek.

A Malév még hétfőn bejelentett járatain kívül további törlések nem voltak, és már számottevő késésekkel sem kellett számolni. A BA azt közölte: a javuló helyzetre tekintettel már nem szükséges három órával az indulás előtt megjelenniük az utasoknak a repülőtéren, elegendő 2 órával a tervezett felszállási időpontot megelőzően jelentkezni a check in pultoknál.

Az elmúlt hét napban a legtöbb járatot megközelítően 100-zat, a Ferihegyen legnagyobb forgalmat bonyolító Malév törölt, miután a tranzitban keddig nem volt utasbiztonsági ellenőrzés. A légitársaságnak több százmilliós kárt okozott eddig a munkabeszüntetés. Kárt okozott a sztrájk a többi, Budapestről közlekedő légitársaságnak is.

Jó hír azonban, hogy eddig még nem tapasztalt az utasok biztonságát veszélyeztető szabálytalanságot a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légiközlekedési Igazgatósága az egy hete tartó ferihegyi sztrájk kezdete óta. A hatóság folyamatosan ellenőrzi a szabályszerű munkavégzést, és a beérkező bejelentéseket minden esetben megvizsgálja, azonban a repülést, illetőleg az utasok biztonságát fenyegető hiányosságot még nem észlelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását