2024. június 3. - Klotild

Még mindig kaotikus a vasúti közlekedés

Továbbra is kaotikus a vonatközlekedés Magyarországon; a szakszervezetek és a MÁV álláspontja nem közeledett egymáshoz, így továbbra sem tudni, hogy meddig tart a VDSZSZ határozatlan időre meghirdetett sztrájkja.
2008. december 16. kedd 15:53 - Hírextra
A reggel 6 órakor történt műszakváltást követően délelőtt megbénult a forgalom a Dél-Dunántúlon, a fővárosban a Nyugati pályaudvaron bizonytalan a helyzet, a Keletiben állnak a vonatok, Miskolcon alig lézengenek a pályaudvaron, Szombathelyen üres az utascsarnok, Nagykanizsán pedig ugyan nincs sztrájk, de mégsem járnak a vonatok. A MÁV Start összesítése szerint országosan az 1240 vezényelt dolgozóból 336-an sztrájkoltak, 904-en vették fel a munkát.

A kedd reggeli egyeztetésen sem született megállapodás a VDSZSZ és a MÁV között, a tárgyalást kedden délután fél hatkor folytatják.A MÁV arra hívta fel a munkahelyi vezetők figyelmét, hogy mindenkinek joga van sztrájkolni, de dolgozni is, és tartózkodjanak az indulatos magatartástól.

A szakszervezet szakági ügyvivője szerint a MÁV "bekeményített", elkezdte leváltani a sztrájkolókat. Úgy tudja, a vasúttársaság Hatvanban, Aszódon és Rákoson leváltotta a rendelkező külső forgalmi szolgálatvezetőt.

A VDSZSZ azt közölte, hogy a vasutasok mintegy 30-40 százaléka sztrájkol, a munkabeszüntetés a vasúttársaságnak naponta mintegy 700 millió forint bevételkiesést okoz.A MÁV számításai szerint a vasárnap éjféltől határozatlan időre meghirdetett sztrájk első napján a MÁV-csoport vesztesége 79 millió forint volt. A munkabeszüntetés miatt 93 millió forint bevétel esett ki. A túlóra költsége kétmillió forint volt, és 8 millió forint kártérítést kellett kifizetni. Ugyanakkor a MÁV-csoport 7 millió forintot takarított meg a személyi jellegű, és 18 millió forintot az üzemelési költségeken.

A szakszervezet adatai szerint a MÁV-START-nál főleg az utazószemélyzet, a kocsivizsgálók, valamint a pénztárosok léptek sztrájkba. Ugyancsak jelentős számban szüntették be a munkát a MÁV Gépészeti Zrt. dolgozói, a legkevésbé pedig a mozdonyvezetők sztrájkolnak.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) vasárnap éjféltől a februárban megkezdett, és már többször felfüggesztett sztrájkot folytatja.

A MÁV-csoport 36.991 munkavállalójából 9.400 a VDSZSZ tagja. A MÁV Zrt.-nél 2007. december 31-én - amikor még a mozdonyvezetők és a gépészet dolgozói is odatartoztak - 29.985 munkavállalóból 5.863, a MÁV-START-nál a 4.894 munkavállalóból 2.506 volt tagja a VDSZSZ-nek. A MÁV-Cargónál 2.112 munkavállalóból 1.031-en tagjai a VDSZSZ-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását