2024. május 23. - Dezső

Virágzik a hóvirág

Több, hagyományosan tél végén, tavasz elején nyíló virág, így a hóvirág és az illatos hunyor is kibontotta szirmait a Mecsekben, a jelenség oka az enyhe decemberi időjárás.
2008. december 15. hétfő 12:10 - Hírextra
Kulcsár Péter, a Duna-Dráva Nemzeti Park mecseki tájegységének vezetője az MTI megkeresésére elmondta: bár a tél még alig kezdődött el, egy-egy ibolya és kankalin is megjelent már a hegység naposabb területein, amelyek látványa nagy élmény jelent a kirándulók, természetjárók számára.

Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs szó tömeges virágzásról, e növények korai megjelenése nem feltétlenül a globális felmelegedés következménye, hiszen erre korábban is akadt példa, ha viszonylag fagymentes és a szokásosnál enyhébb volt a december.

A magyar kikerics viszont az évszaknak megfelelően, a napokban kezdett virágozni a Villányi-hegységhez tartozó Szársomlyó déli oldalán, a helyszín kizárólag idegenvezetéssel látogatható.

A szakember hangsúlyozta: az említett növények védettek, tilos leszedni őket. A kikerics természetvédelmi értéke 100 ezer, a hóvirágé 10 ezer, az illatos hunyoré pedig 5 ezer forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását