2024. május 17. - Paszkál

Pokorni: 150 milliárdos elvonás az önkormányzatoktól

A kormány mintegy 150 milliárd forintot von el jövőre az önkormányzatoktól, és azokról nem realizálható bevételekkel kívánja elterelni a figyelmet - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szombaton Budapesten a délelőtt megkezdődött kibővített évadzáró
2008. december 13. szombat 18:06 - Hírextra
A Fidesz kibővített évadzáró választmányi ülésén a választmányi tagok mellett a párt polgármesterei, ahol nincs, ott a helyi frakcióvezetők, illetve a választókerületi elnökök vesznek részt.

A pénzügyi tárca olyan bevételek tervezésével próbálja elterelni a figyelmet a megszorításokról, amelyek már idén sem valósultak meg - vélekedett a XII. kerület fideszes polgármestere. Pokorni Zoltán erre példaként az iparűzési adó 140 millió forintos megemelését említette.

A költségvetés elfogadott sarokszámai alapján jól látszik, hogy a 2009-es büdzsé erőteljes megszorító csomag - mondta Pokorni Zoltán. A párt alelnöke hozzátette, hogy a költségvetés ehelyett olyan bevételeket igyekszik megelőlegezni számukra, amelyek már idén sem jöttek be.
Példaként említette, hogy a bankválság közepén a büdzsé azzal számol, hogy az önkormányzatok kamatbevételei megnégyszereződnek, a személyi-jövedelemadóbevételek pedig negyven milliárd forinttal nőnek.

A XII. kerületi polgármester azt mondta, hogy a folyamat már évek óta tart, és talán a 2006-2007-es költségvetés volt a legdurvább visszavágás.

Emlékeztetett rá, a Fidesz hónapok óta javasolja, hogy csökkentsék az állami vezetők fizetését a 2002-es szintre. Hozzátette, hogy a kormány ezt a döntést méltatlannak ítéli, de a bölcsődések és az óvodások esetében ezt minden gond nélkül megtette, mert jövőre nem lesz olyan normatíva, amely nominálisan magasabb lenne, mint 2002-esek.

Hozzátette, hogy 2006-ban egy általános iskolás gyermek egy éves támogatása 204 ezer forint volt. Véleménye szerint, ha ennek a reálértéket meg akarnák őrizni, jövőre 243 ezer forintot kellene adni gyermekenként, de ehelyett csak 143 ezer forintot fordít majd erre az állam.

Közölte, hogy nyáron a Magyar Államkincstár többször is inkasszált az általa vezetett önkormányzattól, mert az iskolai, óvodai és bölcsődei normatív támogatás arra sem elég, hogy az ezekben az intézményekben dolgozók bérét kifizessék.

Hozzátette, hogy ez a helyzet jövőre még inkább romlani fog. Kiemelte, hogy a falusi iskolákban és óvodákban még inkább baj van és látszik a politikai szándék, hogy ezeket az intézményeket a Gyurcsány-kormány be akarja zárni. Megjegyezte, hogy ez még a Medgyessy-kormány idején kezdődött.

Felidézte, hogy kormányzati oldalról emellett két érv szokott elhangzani: az hogy ezek az iskolák drágák, illetve az, hogy rosszul működnek. Véleménye szerint egyik érv sem igaz. Egy, a kormány által megrendelt tanulmányból idézve azt mondta, ha minden 200 fő alatti iskolát bezárnának, akkor a pedagógusbéreknek csak 3 százalékát spórolnák meg.

Pokorni Zoltán közölte: a falusi iskola valóban nem ad akkora esélyt a gyermekek számára mint egy fővárosi, de jobb esélyt ad mint a kis- vagy a nagyvárosi intézmények.

Más témára áttérve közölte, hogy a Fidesz követelésére elérték, hogy a kormány az európai uniós támogatások negyven százalékát odaadja a vállalkozóknak előfinanszírozásként. Megjegyezte, hogy az önkormányzatoknál az előfinanszírozás viszont csak 25 százalék.

Zárásként azt mondta, véleményük szerint a költségvetés nem felel meg annak, ami az alkotmányban szerepel, vagyis, hogy a parlament feladatokat ad az önkormányzatoknak és az Országgyűlés a költségvetés keretében gondoskodik a feladatok ellátását biztosító támogatásról.

Ezért arra kérik a polgármestereiket, hogy ezt a tényt regisztrálják, és ha az igaznak találják a saját településükön, akkor éljenek felterjesztéssel és kérjék a pénzügyminisztert, hogy olyan költségvetést terjesszen a parlament elé, amely az alkotmányos kitételt teljesíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását