2024. május 16. - Mózes, Botond

2009 az önkormányzatok fekete éve lesz

Feszes, takarékosságra ösztönző év lesz 2009 az önkormányzatok számára - mondta Balogh József MSZP-s országgyűlési képviselő, a parlament Területfejlesztési és Önkormányzati Bizottságának alelnöke csütörtökön győri sajtótájékoztatón.
2008. november 27. csütörtök 15:56 - Hírextra
A politikus három csoportba sorolta az önkormányzatokat. Közölte: nem lesznek különösebb gondjaik azoknak az önkormányzatoknak, amelyek az előző időszakban jól éltek a lehetőségeikkel, hosszú távra gondolkodtak, előrelátóan tevékenykedtek, és ezáltal jelentős tartalékot halmoztak fel. Győr ide tartozik - mondta a politikus, aki több cikluson át látta el a polgármesteri tisztséget Győrött.

"16 milliárd forintot meghaladó helyi adóbevétellel Győrön kívül csak Budapest rendelkezik Magyarországon, ez azonban az előző 16 év eredménye" - fűzte hozzá.

Balogh József szerint az önkormányzatok zöme abba a kategóriába tartozik, amelyben az a jellemző: tényleges megszorító intézkedéseket kell tenni, hogy a működőképességet biztosítsák. Mint mondta, ezek az önkormányzatok bizonyos programokat későbbre kell, hogy halasszanak, de különösebb központi támogatásra nem szorulnak, anélkül is "megállnak a lábukon".

A harmadik csoportba sorolhatók a hátrányos helyzetű térségek kis önkormányzatai - számuk ezres nagyságrendű -, amelyek központi állami segítség nélkül az alapfeladataikat sem tudják ellátni. Részükre a központi kormányzat emelt összegben pénzügyi támogatási rendszert működtet. Háromféle jogcímen kaphatnak támogatást, amelyhez egyszerűsített eljárással juthatnak hozzá. Ehhez kapcsolódva Balogh József elismerte, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatok száma növekszik.

A forrásokkal kapcsolatban kijelentette: a normatívák több esetben jelentősen csökkennek, az egyéb kiegészítő intézkedésekkel együtt mégis mintegy 24 milliárd forintos többlettel számolhatnak az önkormányzatok 2009-ben. Ez az összeg az ideihez képest 1,9 százalékos "nem különösebben jelentős" növekedést biztosít - közölte a képviselő.

Gergely Zoltán, az MSZP győri szervezetének szóvivője elmondta: Győr jelenleg tízmilliárd forinttal rendelkezik bankbetétekben, illetve készpénzben. Ez az összeg, valamint a jövő évben is várható mintegy 16 milliárd forintos helyi adóbevétel megfelelő fedezetet nyújthat különféle beruházások megvalósítására. Példaként a színház rekonstrukcióját és a marcalvárosi uszodát említette.

A szóvivő úgy vélekedett: ez az összeg jó alappal szolgálhat a Fidesz által szorgalmazott adócsökkentéshez a helyi iparűzési adó csökkentésén keresztül. Erre a győri önkormányzatban ellenzékben lévő MSZP-frakció - miként a 2008-as költségvetés tárgyalásakor - a jövő évi költségvetés összeállításánál is javaslatot tesz.

Gergely Zoltán a sajtótájékoztatón nehezményezte, hogy az MSZP-frakció egyik képviselője az általa feltett, a város pénzügyi helyzetére vonatkozó kérdésre nem kapott választ a polgármesteri hivataltól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását