2024. május 19. - Ivó, Milán

Még három évig maradnak Afganisztánban

Még legalább három évig marad a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Afganisztánban, a szervezet eddig egymilliárd forintból segített a közép-ázsiai országban - mondta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója csütörtökön Budapesten az MTI-nek. Lehel Lá
2008. december 11. csütörtök 17:05 - Hírextra
Még legalább három évre tervezi a segélyszervezet afganisztáni jelenlétét. Egy segélyszervezetnek úgynevezett kivonulási stratégiával is rendelkeznie kell, amelynek részeként egyebek mellett támogatják az olyan helyi civil szervezetek munkáját, amelyek három-négy év múlva képesek lehetnek arra, hogy átvegyék a feladatokat - mondta Lehel László az MTI-nek nyilatkozva budapesti sajtótájékoztatójukon.

Az igazgató arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban romlott a biztonsági helyzet Afganisztánban, ez pedig már a segélyszervezet munkáját is érinti. A szolgálat helyi munkatársai sem biztosak abban, hogy ha egy-egy hosszabb útra elhagyják a központot, épségben vissza is érkeznek oda. Ennek ellenére sem kérnek fegyveres kíséretet, mert ez ellenkezne eredeti céljaikkal és elveikkel - tette hozzá.

Lehel László kiemelte, hogy 2001 óta egymilliárd forintot fordított a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fejlesztésre Afganisztánban, 2010-ig pedig - egy hároméves időszak alatt - mintegy négyszázmillió forinttal segítenek a közép-ázsiai országban.

Arra a kérdésre, hogy vajon gazdasági válság befolyásolhatja-e az adakozási kedvet, az igazgató azt mondta: azok az országok, amelyek a segélyezésben részt vesznek, nincsenek olyan rossz helyzetben, hogy a nemzetközi fejlesztésre szánt összegeket csökkenteni kellene. Ez ráadásul morálisan sem lenne elfogadható. Afganisztán esetében pedig bőven van jelentkező a következő évekre is, nincs annak jele, hogy a felajánlások csökkennének - fűzte hozzá.

Tomaj Dénes, a Külügyminisztérium főosztályvezetője a sajtóértekezleten kiemelte: közös nemzetközi akarat, hogy a gazdaság válság ellenére se csökkenjenek a fejlesztésre szánt források. Magyarország is arra törekszik, hogy szinten tartsák az erre a célra fordított összegeket - húzta alá.

Az afganisztáni magyar jelenléttel kapcsolatban azt mondta, a segélyszervezetek mellett működő magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) mandátuma 2009-ig szól, a kormánynak kell meghoznia azt a politikai döntést, hogy meghosszabbítják-e ezt a küldetést. A PRT középtávon lehet jelen Afganisztánban, a nemzetközi közösség 15-20 éves jelenléttel számol a közép-ázsiai országban - tett hozzá.

Szaid Navid Parsza, a segélyszervezet afganisztáni programigazgatója kiemelte: Afganisztánnak további segítségre van szüksége, hogy kilábalhasson a jelenlegi helyzetből. Az afgánok nem fogják elfelejteni a magyar segítséget - húzta alá.

A segélyszervezet hét éve van jelen Afganisztánban. Az elmúlt években sok iskolát és egészségügyi központot építettek és újítottak fel, munkahelyeket teremtettek, egyebek mellett saját téglagyárukban. Emellett oktatási programokat is indítottak, így például gazdaképzést, a jövőben pedig tanárképzést is terveznek.

A szolgálat Magyarországon ismeretterjesztő kampányt is folytat, amelyben a nemzetközi segélyezést mutatják be. Ennek keretében szeptember óta középiskolákba viszik el mozgó tárlatukat, amelyen egyebek mellett az afganisztáni mindennapokat is bemutatják.

A kampányt az Afgánsztár című tehetségkutató műsor egyik versenyzője népszerűsítette a héten Magyarországon. Mohammad Sarif Didar szerdán több száz rajongó előtt együtt lépett színpadra a megasztáros énekesekkel egy budapesti klubesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását