2024. április 29. - Péter

A médiatörvény keresztény kritikája

A jelenlegi médiatörvény nem alkalmas a piaci szabályozásra és a tartalmi kérdéseket sem tudja kezelni - mondta a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének (MAKÚSZ) tanulmányi napján Budapesten szombaton Lukács Tamás országgyűlési képviselő.
2008. december 6. szombat 13:09 - Hírextra
A KDNP-s képviselő előadásában megjegyezte: a média piaca nem képes a fogyasztók - nézők, hallgatók és olvasók - érdekében működni állami szabályozás nélkül, s csak akkor lehet rend ezen a területen, ha minden fontos kérdést törvényben szabályoznak, így a média által közvetített tartalmat is. Úgy vélte, az öt parlamenti pártnak először a célokban kell megegyeznie, ami nemrég kézzelfogható közelségbe került, ám a kormánypárt "kifarolt a megállapodás elől".

A képviselő szerint új médiahatóságra van szükség, amely kellő jogkörrel és eszköztárral rendelkezik a rendteremtéshez. Példaként hozta fel a médiaszabályozásban tapasztalható visszaélésekre, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület 200 millió forintért íratott szakértőkkel egy munkaanyagot a médiatörvény tervezetéhez, ami azóta sem került nyilvánosságra.

Scherer Zsolt médiaszakértő, politológus szerint az új médiatörvény nyertesei a kábeltévék lehetnek, míg a jelenlegi két nagy kereskedelmi csatorna háttérbe szorulhat. Ez a két médium azonban jelenleg uralja a média reklámpiacát, "a többieket megfojtja", ezért a "médiahatóságnak" nevezett szervezetnek szankciókat kellene alkalmaznia a túlzott piaci szereplés miatt - fogalmazott.

A szakértő megjegyezte, hogy a szakértői anyag szerinti újonnan létrehozandó médiahatóságnak a tévénézést, rádióhallgatást mutató adatokat auditálni, hitelesíteni kellene. Ennek a szervezetnek jogában állna az is, hogy egy felelős szerkesztőt műsora miatt akár három havi illetményének elvételére ítéljen, ha az illető megsértette a médiatörvényt.

Utalt arra, hogy a munkaanyag szerint a közszolgálati médiumokat szerződés alapján kellene az államnak finanszíroznia, egyúttal egy gazdasági tanácsnak joga lenne ellenőrizni a pénz elköltését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását