2024. május 17. - Paszkál

Kóborkutyák városa

Kevés külföldi tudja, de Belgrádnak a nándorfehérvári váron, a Száva és a Duna találkozásán, kocsmákkal teli bohémnegyedén kívül van még egy jellegzetessége: rengeteg kóbor kutya otthona.
2008. december 2. kedd 09:13 - Hírextra
A szerb főváros (főleg külső részeinek) utcáin becslések szerint jelenleg négy és félezer gazdátlan eb csatangol, vagy él. Többségükre ez utóbbit lehet mondani, mert Belgrádban nem utálják a kóbor kutyákat, csak néha félnek tőlük, ha már nagyon elvadultak, s embert harapnak.

Kutyatámadások pedig vannak: az idén 90 bírósági ügy indult el, s a felperesek összesen 26 millió dinárra (mintegy 75 millió forintra) perlik a városvezetést. Eddig három bírósági határozat született, de hogy mekkora kártérítésről, az nem derült ki a sajtójelentésekből. Ami biztos, az az, hogy 2008-ban mintegy 25 százalékkal több kutyatámadás történt Belgrádban, mint tavaly.

Ez a romló gazdasági helyzetnek - a kutyák ebből fakadó éhezésének - a következménye is lehet. A szerb főváros ugyanis kóbor kutyai szempontból különös hely - ha valaki valamilyen okból kidob egy ebet, annak sok gyámolítója akad.

Egyesek a kertkapujukat nyitják meg, hogy a téli hidegben, hóesésben védett zugot kereshessen, s van aki rendszeresen élelmet visz a magát máshol - néha csak egy kerítés alján - meghúzó "kutyájának". Ebből adódik, hogy a legtöbb külvárosi utcának megvannak - a sokszor több éven keresztül ott élő, minden lakos számára ismerős - saját kóbor kutyái.

A legjobban azok az ebek szenvednek - s támadnak -, amelyeket belső városrészekben dobnak ki, s a nagy házak között nem találnak maguknak életteret, rendszeresen enni- és innivalót szállító gondozókat.

Az általuk okozott problémát akarja Belgrád a maga sajátos módján megoldani. A városnak van kutyákat összefogdosó sintérszolgálata, de annak nem a megsemmisítés a feladata, hanem az, hogy állatorvosi központokba vigye a kóbor jószágokat, ahol sterilizálják őket (ennek jeleként széles, vastag szövésű vörös nyakörvet kapnak), majd kirakják őket egy külvárosi utcán, tudva, hogy a környéken lakók majd etetik őket.

A múlt évben már lezajlott egy ilyen kampány, s ma rengeteg széles vörös nyakörvet viselő, utcalakó kutyával lehet találkozni Belgrádban, ám ez nem oldotta meg a problémát. Ezért a szerb állami Állatorvosi Főigazgatóság - több nem kormányzati szervezettel együtt - elindította az ölésellenes "No Kill!" programot, amely ugyancsak sterilizálásról és szabadon engedésről szól.
A kóbor kutyák összefogdosásának és leölésének ötlete még nem vetődött fel Belgrádban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását