2024. április 29. - Péter

Ne vásárolj semmit – videóval

28-a van, és ami a legfontosabb, hogy november utolsó péntekre eső napja. Ez pedig azt jelenti, hogy ma egy igen fontos világnaphoz érkeztünk. Ez nem más, mint a „Ne Vásárolj Semmit Nap”, amihez kiváló muzsikát biztosítunk.
2008. november 28. péntek 13:29 - paulson
Természetesen nem arról van szó, hogy tilos mindenféle vásárlás a mai napon. Legalábbis reméljük, ugyanis épp az imént vettünk, majd fogyasztottunk el jóízűen egy szalámis zsemlét, és bolti kávéval öblítettük le. Nem követtünk el óriási hibát: az 1992-ben egy kanadai művész által életre hívott kampány lényege inkább a tudatosságra való felhívás.

Miért nem árt tudatosan vásárolni? Egyrészt a pénztárcánkat kíméljük vele, ha végiggondoljuk, hogy valóban szükségünk van-e arra, amit éppen készülünk megvenni, vagy csak a fogyasztói láz kapott el minket, és vagy a vásárolt holmi maga, vagy már a birtokunkban lévő elődje a szemétben végzi. Vagy nem, és csak halmozzuk a felesleges cuccokat.

Ez a nap valami olyasmit szeretne elérni, mint a zöld emberek (cégek) e-mailjének az alján látható, „Mielőtt kinyomtatnád, kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szükséged van-e rá?” kérdés. Csak a nyomtatni ige helyére rakjuk a megvenni cselekvést jelző szócskát. (Italfogyasztáskor, ezt a felesek/borok/sörök vásárlása előtt érdemes átgondolni)

A vásárlásmentes élvezetek zenei területén első „segédünk” a Chumbawamba zenekar, akik nemrég akusztikus koncerttel szórakoztatták a magyar közönséget. Daluk főhőse egy lány, akinek minden, pénzért „vásárolható” barátja megvan, de a szám lírai énje akár ingyen is hajlandó őt utálni.









A Ne vásárolj semmit nap üzenete nem merül ki a környezetvédelemmel. Bár fontos, hogy végiggondoljuk, hogy a túlfogyasztás, és az esztelen vásárlás hosszú távon mennyire káros lehet Földünkre, van egy még erősebb üzenet november utolsó péntekének. Arra is megpróbálják felhasználni, hogy az embereket ráébresszék arra, hogy a világon van számos, nem pénzért kapható érték is. Persze azért időzítés sem véletlen: a nagy karácsonyi őrület első péntekjénél járunk. Mielőtt belevetnénk magunkat az esztelen költekezésbe, egy napot igazán szusszanhatunk.

Hogy mik azok a dolgok, amiket nem tudunk megvásárolni (bár a látszat néha ezt mutatja), és mégis lételemei a boldogságnak, azt mindenki kitalálhatja a mai napon. Úgyhogy pénztárcákat becsukni, hitelkártyákat elfeledni! Ne vásároljatok semmit napra fel! A Beatles pedig eldalolja, hogy mit nem lehet pénzen megvásárolni. Ahogy elnézzük a sikítozó lányokat, erre tényleg nem kellett költenie a Gombafejűeknek.





Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását