2024. május 16. - Mózes, Botond

Öngyilkos barna? – videóval

November 27-e van, ez a dátum 1988 óta a Véradók Napja, de a kalendáriumot nézegetve láthatjuk, hogy sok más fontos dolog történt a 11. hónap vége felé. Dalválasztásunkat egy szomorú esemény, egy temetés indokolja.
2008. november 27. csütörtök 14:40 - paulson
Mielőtt még csak a rosszat látnánk meg november 27-ében röviden felsorolnám, hogy milyen jeles események évfordulója e nap. 1701-ben, pontosan 307 éve megszületett egy tudós, bizonyos Anders Celsius. Annak, aki már látott (vagy hallott) életében időjárás-jelentést, nem kell magyaráznunk, hogy miért emlékezetes a férfiú.

68 évvel ezelőtt született Bruce Lee, aki nélkül lényegesen szegényebb lenne a harcművészet és a mozi világa. Őt két évvel követte Jimi Hendrix, az ő jelentőségét a könnyűzenében sem kell hosszan ecsetelni. Szomorú hasonlóság még e két ember közt, hogy mindketten tragikusan korán távoztak az élők sorából. Nevük azonban olyan generációk számára is ismerősen cseng, akik jóval haláluk születtek.

Még mielőtt teljes letargiába süllyednénk: a mai nap a tudomány világában egyértelmű piros napnak tekinthető, hiszen a Nobel-díjat is ezen a napon alapították, 113 évvel ezelőtt. Érdekes, hogy egy Nobel-díjas is született ezen a napon: Lars Onsager, kémikus (105 éve). 1953-ban ezen a napon hunyt el Eugene O’Neill, szintén Nobel-díjas író. Az ő érdemének tartják az európaival egyenrangú amerikai dráma megteremtését.

11 éve tartották Michael Hutchence temetését. Az INXS énekesét 5 nappal azelőtt találták holtan szállodai szobájában. Bár hivatalosan öngyilkosságnak minősítették az esetet, más erotikus vonatkozású elméletek is szárnyra keltek (ez esetben balesetnek minősítendő). Nem részleteznénk, hiszen bárhogy is történt, az INXS énekesének halála hatalmas veszteség. Az pedig külön szomorú, hogy még az énekes utolsó útját megzavarták. Egy Peter Hole nevű figura, aki nemcsak Hutchence temetésén, hanem másokén, illetve jeles sporteseményeken élte (éli) ki furcsa feltűnési viszketegségét (a temetésen miközben Nick Cave zenélt, leugrott egy erkélyről kötéllel a nyakában).

Halála után írta Bono, a U2 énekese, az ír együttes „Stuck in a Moment that you can’t get out of” című számát, de épp akkor zajló –Popmart – turnéjukon is többszer felidézte Michael Hutchence emlékét. Természetesen a mai napra nem ezt a számot választottuk, hanem egy INXS dalt. Hosszas vívódás után kizártuk a temetésen elhangzó „Never tear us apart”-ot, ahogy a téma miatt szintén adódó „Suicide Blond”-ot is. Mindenkinek meleg szívvel ajánljuk ezeket a dalokat is. Valamiért mégis az „Elegantly wasted” mellett döntöttünk.Már csak azért is, mert szép párost alkot a Rolling Stones Anybody seen my Baby című dalával. Hallgassátok meg mindkettőt: szinte testvérek lehetnének.




Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását