2024. május 6. - Ivett, Frida

A kurvák fele nem használ óvszert

A pekingi örömlányok több mint fele még mindig nem követeli meg a gumióvszer használatát annak ellenére, hogy a HIV-vírussal egyre többen szexuális úton fertőződnek meg.
2008. november 26. szerda 17:50 - Hírextra
A kínai főváros 90.000 prostituáltja van a legnagyobb veszélyben a halálos vírussal szemben, mivel csak 46,5 százalékuk használ óvszert - közölte Fang Laj-jing (Fang Laiying), a pekingi közegészségügyi hivatal vezetője.

A világ legnépesebb országában korábban az intravénás kábítószerek használóinak körében volt a legnagyobb az AIDS terjedése, mára azonban az új HIV-fertőzöttek 54,6 százaléka szexuális úton kapta el a vírust.

Az egészségügyi szakember szerint a fertőzések arányát tekintve Pekingben továbbra is alacsony a betegek száma. Október végéig összesen 5635 HIV-fertőzöttről, illetve AIDS-betegről volt tudomása a pekingi egészségügyi hatóságoknak, akik közül 21 százalék volt pekingi, 75,1 százalék vidéki és 3,9 százalék a külföldi.

Az év első tíz hónapjában 755 új esetet, köztük 219 külföldi fertőzöttet regisztráltak, és ez közel 22 százalékos csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Aggasztó jel, hogy az AIDS-terjedése a kevésbé veszélyeztetett csoportokban a védekezés nélküli szexuális kapcsolatok miatt felgyorsult. A nemi úton fertőzöttek aránya 2004-2007 között 25-ről 42 százalékra, idén pedig már 55 százalékra emelkedett. Azok közül, akik az idén fertőződtek meg 248-an, azaz mintegy 33 százalékban homoszexuálisok.

A vírus elleni leghatékonyabb módszer a gumióvszer használata lenne, ezért a pekingi egészségügyi hatóságok minden nyilvános helyen óvszereket fognak osztani.

Jelenleg Pekingben összesen 22.000 helyen lehet ingyen kondomhoz jutni, az év végéig az összes szállodában, étteremben és üdülőhelyen is elérhetővé válik a gumióvszer. A jelenlegi 3000 óvszerautomata mellett a szórakozóhelyeken, karaokebárokban és a masszázsszalonokban további gépeket telepítenek.

Kínában megközelítőleg 700.000 HIV-fertőzöttet regisztráltak, 85.000 betegnél jelentek meg az AIDS tünetei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását