2024. április 26. - Ervin

Orbán: csak terheket hoz az új költségvetés

A Fidesz elnöke szerint felesleges megpróbáltatásokat okoz majd a 2009-es költségvetés az embereknek. Orbán Viktor erről szerdán nyilatkozott az Észak-Magyarország című lapnak.
2008. november 19. szerda 19:07 - Hírextra
A politikus Miskolcon egyenként adott nyilatkozatot több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sajtóterméknek. Az MTI nem kapott lehetőséget az interjúkészítésre, mivel a pártelnök sajtófőnöke szerint "helyi ügyek" voltak napirenden.

Az Észak-Magyarországnak csütörtöki számában megjelenő nyilatkozatban, amelyet a lap előzetesen az MTI rendelkezésére bocsátott, a Fidesz elnöke kijelentette: a jövő évi költségvetés alkalmatlan az ország gondjainak kezelésére, és komoly megpróbáltatást okoz majd az embereknek.

Az országban 250 ezer munkahely van veszélyben, és ezek megvédésére az egyik legfontosabb döntés a radikális kamatcsökkentés - ismételte meg álláspontját Orbán Viktor. A pártelnök úgy vélekedett, hogy ha a mostani 11,5 százalékos alapkamat hat százalékra csökkenne, akkor a vállalkozók 11-12 százalékos kamattal juthatnának hitelhez, amit - ha nem is könnyen - ki tudnának termelni.

Emellett adócsökkentés, a bürokrácia radikális visszaszorítása, a korrupció rendszerének megtörése kell, vagyis több, egymásra épülő intézkedésre van szükség. Ezek gyorsan meghozhatók és nem kerülnek pénzbe - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: felszólították a kormányzatot, illetve a nemzeti bankot, hogy hozzanak intézkedéseket az alapkamatok csökkentésére.

Arra a kérdésre, hogy gazdasági szakemberek szerint ebben az időszakban nem lehet kamatot csökkenteni, a pártelnök azt válaszolta, hogy Európa legtöbb országában meghozzák ezeket az intézkedéseket.

Csökkentik a kamatokat, nemcsak a szomszédban, Szlovákiában, hanem az olyan óvatos pénzügypolitikájú országban is, mint Anglia. "Látják mindenütt, hogy a pénzügyi válság begyűrűzik a gazdaságba, és csődöket, munkanélküliséget okoz. Éppen ezért mindenütt, ahol lehet, pénzt pumpálnak a gazdaságba, adót csökkentenek, fejlesztési programot hirdetnek. Ez az európai út, ezen kellene nekünk is járnunk" - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint a kormány félrekezeli a válságot, legalább 200 milliárd forintot meg lehetne spórolni a korrupció visszaszorításával, és kétszázalékos gazdasági növekedést lehetne elérni. Orbán Viktor azt javasolta az önkormányzatoknak - különösen a Fidesz-vezetésűeknek -, hogy ne habozzanak, bátran valósítsák meg a tervezett összes beruházást.

"Tehát nem visszavonulni kell, hanem előremenni. Van olyan önkormányzat - például Kaposvár -, amelyik a 2010-11-es beruházásokat is előrehozza annak érdekében, hogy a helyi vállalkozók munkát tudjanak adni minél több helyben élőnek" - tette hozzá.

Feltűnést keltett az Orbán Viktorra várakozó újságírók között, hogy egy fiatal nőt, aki szeretett volna kezet fogni a pártelnökkel, illetve autogramot kérni tőle, az egyik helyi fideszes aktivista, a rendezvény zártkörű jellegére hivatkozva, kilökdösött a párt megyei irodájának udvaráról. A férfi a sírva távozó nőt még az utcán is lökdöste, és ezt csak azután hagyta abba, hogy Ódor Ferenc, a Fidesz megyei elnöke rászólt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását