2024. május 11. - Ferenc

Lelépett egy pók az űrben

Engedély nélküli eltávozáson van a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) éldegélő pókpáros egyik tagja. Keddi hírek szerint a Spider Two eltűnt "lakhelyéről".
2008. november 19. szerda 06:43 - Hírextra
A pókok az űrben nem számítanak újdonságnak, már az első amerikai űrállomás, a Skylab fedélzetén is voltak ketten, Arabella és Anita. A tudósok már akkor, 1973-ban is azt vizsgálták, hogyan viselkednek az ízeltlábúak a súlytalanságban, miképpen táplálkoznak és alszanak, ugyanúgy szövik-e hálójukat, mint a Földön.

Az ISS jelenlegi két pókját Egyesnek és Kettesnek hívják. Az Egyes (Spider One) kedden láthatóan komoly munkában volt, hogy előállítsa kusza hálóját. A pókoknak nehéz dolguk van az űrben, a gravitáció hiányában nem képesek szimmetrikusra szőni hálójukat. A Kettesnek (Spider Two) azonban nyoma veszett.

Ginger Kerrick repülési igazgató közölte, hogy az állat keresésére indultak. Mint magyarázta, az Egyes a fő kísérleti pók, amelyet egy átlátszó falú üvegdobozban folyamatosan figyelnek. A Kettes csak egy tartalék pók, elkülönített lakrésszel. "Azt hisszük, kimászott a hálószobájából és valahol a nappaliban tartózkodik" - mondta.

Kirk Shireman, az űrrepülő helyettes programigazgatója a nagy keresésben nyugalomra int. Szerinte nem biztos, hogy a Kettesről le kell mondani. "Csak nem szökött el a fedélzetről, biztos, hogy néhány napon belül rátalálunk valahol, amint szövögeti hálóját".

Az Egyes főpók "működéséről" Sandy Magnus asztronauta azt mondta: hálója meglehetősen térszerű, elég rendszertelennek tűnő alkotás. A pókpár - már amennyiben a Kettes előkerül - a 15 napos küldetést teljesítő Endeavour űrsiklóval tér vissza a Földre november végén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását