2024. április 20. - Tivadar

Emelkedik a vízdíj

Budapesten jövőre az idei 8,8 százaléknál valamivel kisebb, 8,4 százalékos vízdíjemelés várható, és a közületek után a lakossági fogyasztók részére is bevezetik az ivóvízalapdíjat, ami vízmérőóránként havi 150 forint lesz - tudta meg az MTI fővárosi képvi
2008. november 16. vasárnap 18:16 - Hírextra
A név nélkül nyilatkozó politikusok tájékoztatása szerint a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésére benyújtott előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. első díjjavaslata 12,9 százalékos volt, aminek mértékét a városvezetés elfogadhatatlanul magasnak tartotta.

A többi közszolgáltatási díjemelési javaslat később kerül a városvezetés elé, mivel további egyeztetések zajlanak a cégek indítványairól. Az MTI információi szerint a szükséges fejlesztések miatt a szemétdíj jövőre 14 százalékkal drágulna az idei 13,7 százalék után. Az idei 9,9 százalékos csatornadíj-emelés mértékénél jövőre sem szeretne magasabb díjemelést a városvezetés. A csepeli szennyvíztisztító építése és Budapest teljes körű csatornázási programjának megvalósítása érdekében azonban ennél nagyobb mértékű díjemelésre volna szükség a fejlesztési önrészek biztosításaként.

A kegyeleti közszolgáltatások hatósági árainál 6,7 százalékos díjemelési javaslat készült, de a díjrendszer felét jelentő szabadáras termékek ennél kisebb mértékben drágulnának. Összességében 3-4 százalék körüli díjemelést indítványoz a cég vezetése - közölte Simóka Kálmánné, a főváros temetkezési részvénytársaságának vezérigazgatója. A temetői közszolgáltatás díjai idén 9,3 százalékkal drágultak, a szabadáras temetkezési szolgáltatásoké viszont 10 százalékkal csökkentek.

Tart még az egyeztetés a szennyvízszippantási és a kéményseprési díjakról. Az előbbi 8,3 százalékkal, az utóbbi átlagosan 4,4 százalékkal drágult idén.
A BKV 7,9 és 10 százalékos tarifaemelési javaslatából a városvezetés várhatóan a kisebb mértékűt támogatja majd. Ennek elfogadásával a vonaljegy 290 forintba, a dolgozói bérlet 8900 forintba, a diákbérlet 3500 forintba kerülne. A közszolgáltatási díjak egy részéről már november végén, többségükről azonban várhatóan december közepén egy rendkívüli ülésen dönt a Fővárosi Közgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását