2024. május 13. - Szervác, Imola

II. Erzsébet öt év múlva átadhatja a koronát

Öt év múlva, 65 évesen ülhet az Egyesült Királyság trónjára Károly walesi herceg, miután az akkor már 90 felé közeledő II. Erzsébet királynő átadja neki a koronát - legalábbis ha helytálló az egyik vasárnapi brit lap egyelőre kételyekkel fogadott értesülé
2008. november 16. vasárnap 18:17 - Hírextra
Károly pénteken ünnepelte 60. születésnapját, és ezzel ő lett az angol-brit monarchia történetének első olyan walesi hercege, aki nem uralkodóként érte meg ezt az életkort.

Ez komoly rekord: az a hagyomány, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosa a walesi hercegi cím birtokosa, a XIV. századig nyúlik vissza.

A Sunday Express udvari bennfentesektől származó értesülése szerint a trónörökösnek még további öt esztendőt kell várnia, édesanyja, a jelenleg 82 éves királynő ugyanis 87 éves korában visszavonul, és átadja elsőszülött fiának a trónt.

A vasárnapi brit bulvárlap úgy tudja: II. Erzsébet ezt már közölte is Károllyal.
Az uralkodó, aki 56 éve - édesapja, VI. György király halála óta - ül a brit trónon, jelenleg is igen jó egészségnek örvend, tisztában van azonban azzal, hogy öt év múlva ez már nem feltétlenül lesz így - írja a Sunday Express.

A királynő - talán nagybátyja, VIII. Eduárd rossz emlékű, hét évtizeddel ezelőtti botrányos távozásának emléke miatt - soha nem hagyott kétséget afelől, hogy élete utolsó napjáig szolgálni kívánja nemzeteit. A brit lap szerint azonban az utóbbi időben ez a nézete "módosult".
Az uralkodó majdani távozásáról szóló értesülést ugyanakkor többen kétkedéssel fogadták. Hugo Vickers író, a brit királyi ház nemzetközileg elismert krónikása visszaidézte Erzsébet még hercegnőként, 1947-ben tett nyilvános ígéretét, hogy "akár rövid, akár hosszú idő" adatik meg neki a trónon, azt végig fogja szolgálni.

A Buckingham-palota szóvivője a Sunday Expressnek annyit mondott: a királynő mindig is egyértelművé tette, hogy nem mond le a trónról, és ebben nincs változás.

Az ügyben ráadásul számos más országnak is lehet szava. II. Erzsébet királynő az összesen 54 tagállamot számláló, zömmel az egykori brit gyarmatok alkotta, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség országai közül tizenötnek, köztük Kanadának, Ausztráliának és Új-Zélandnak is az alkotmányosan elismert államfője.

Károly mindazonáltal a hétvégén nem a trónutódlással, hanem a tiszteletére rendezett ünnepségekkel volt elfoglalva. A rendezvénysorozat csúcspontja az a vasárnap hajnalba nyúló, sztárparádéval színesített díszvacsora volt, amelyet a trónörökös felesége, Kamilla cornwalli hercegnő rendezett férje születésnapjára a highgrove-i rezidencián. A fényes vendégsereg szórakoztatásáról Rod Stewart, a veterán rocker gondoskodott, aki ezúttal nagyvonalúan lemondott szokásos, 1 millió fontos (309 millió forint) fellépti díjáról is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását