2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ötpárti egyeztetés a szlovák-magyar helyzetről

A magyar-szlovák viszony központi téma volt hétfőn az Országgyűlésben: a miniszterelnök ötpárti egyeztetést hívott össze a nacionalizmus elleni közös fellépés érdekében, a Fidesz pedig kétharmados politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezte, amely az
2008. november 10. hétfő 18:30 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában hívta meg a parlamenti pártok elnökeit aznap délutánra dolgozószobájába, mert úgy vélte közösen meg kell beszélni, hogyan kezeljék a magyar-szlovák viszonyban keletkezett feszültségeket.

A zárt ajtók mögött lezajlott tárgyalás után elhangzott nyilatkozatokból az derült ki, hogy a miniszterelnök, illetve az ellenzéki pártok képviselői egyetértenek abban, hogy nagy különbség van a szlovák és a magyar helyzet között, mert Szlovákiában a szélsőségek kormányon vannak.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a magyar-szlovák viszonyt érintő legutóbbi történések értékelésében alapvetően egyetértenek a parlamenti pártok, a konkrét lépésekről pedig intenzív konzultációt folytatnak. Az intenzív konzultáció szükségességét azzal indokolta, hogy az általuk képviselt politika mögött erős háttér legyen.

A kormányfő "érzékenynek" nevezte a magyar-szlovák vitát, és azt mondta, nem érdekelt egyik fél sem abban, hogy jelenkori történelmét szélsőségesek írják. Hangsúlyozta ugyanakkor: "Budapesttől, a budapesti kormánytól több kilométer távolságra vannak a szélsőségesek, átvitt, képletes és fizikai értelemben egyaránt".

A magyar politikának nem része a nacionalizmus, a magyar kormány nem építkezik nacionalista szándékokból, nem gondolja azt, hogy olyan áron kell nemzeti egységet teremtenie, hogy valakivel szemben fogalmazza meg Magyarország identitását - jelentette ki, hozzátéve: nem is kap ilyen ösztökélést az ellenzék felől. Gyurcsány Ferenc úgy látja, ettől eltér a szlovák helyzet.

Szavai szerint "több mint szerencsétlen, hogy a szlovák kormánypolitika alakításában részt vevő politikai pártok vezetői hírhedten nacionalista nézeteket vallanak, ráadásul olyan hangnemben, amely nemcsak a politikában, hanem normális emberi viszonyok között is elfogadhatatlan". Hozzátette: kétségtelen, hogy azok a magyar közélet peremén megjelenő "kis csoportocskák", amelyek Magyarországon elfogadhatatlan nacionalista nézeteket képviselnek, és megjelennek Szlovákiában, lehetőséget adnak arra, hogy összemossák a két dolgot.

Innen kezdve megkísérelhetik, hogy bennünket ültetnek a vádlottak padjára, de ezt nem kell elfogadni, és világossá kell tenni, hogy társadalmi, politikai értelmemben a két szélsőséges magatartás között olyan nagy a távolság, mint Makó és Jeruzsálem között. Hangsúlyozta: az egyik egy marginalizálódott csoport, míg a másik a kormánypolitika alakítója.

Az ellenzéki pártok hasonlóan nyilatkoztak: Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: ne felejtsük el, hogy míg Magyarország esetében a szélsőségesek, a jogszabálysértők esetleg "magukról megfeledkezett futballszurkolók, vagy éppen egyéb szélsőséges szervezet tagjai", addig Szlovákiában a szélsőséges szervezetek a kormányzati politika részét képezik.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szintén arról beszélt, hogy elítélnek minden szélsőséget Szlovákiában és Magyarországon is, azonban "nem tehető egyenlőségjel a két ország állampolgárainak bizonyos elfogadhatatlan megnyilvánulásai közé".

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szintén alapvető különbségnek nevezte, hogy a magyar parlamentben nincsenek szélsőséges pártok, szélsőséges politikai erők. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: Magyarországon nincs olyan parlamenti párt, amely a szélsőségekkel bármiféle kapcsolatot tartana.

Az ötpártit megelőzően délelőtt, a házbizottság rendkívüli ülése után Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelentette be, hogy minden frakció egyetértetett abban: szükség van a Fidesz által kezdeményezett, a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról szóló politikai nyilatkozatra, amelynek tartalmát az Országgyűlés Hivatala egyezteti az öt parlamenti párttal.

Mint mondta, a nyilatkozat jövő hétfőn a Ház elé kerülhet, de elfogadásához kétharmados többség kell.Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője a kezdeményezést a magyar-szlovák viszonyban mindennapossá váló feszültséggel indokolta, ami miatt szerinte szükség van arra, hogy a magyar parlament "közös hangon" szólaljon meg.

A Fidesz nyilatkozattervezete "a Szlovák Köztársaságban tapasztalható, magyar vonatkozású, aggodalomra okot adó eseményekkel kapcsolatban" fogalmazódott meg. A tervezetben a magyar parlament megdöbbenésének ad hangot a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát elítélő szlovák parlamenti nyilatkozat miatt, valamint felszólítja a szlovák hatóságokat a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtek kivizsgálására, a szlovák kormányt pedig arra, hogy az egyoldalú határozatok elfogadása helyett térjen vissza a problémák párbeszéd útján történő rendezéséhez.
Németh Zsolt azt mondta, hogy az összes parlamenti pártnak megküldték a nyilatkozattervezetet, amit kiinduló alapnak tekintenek.

Hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt is téma volt a szlovák-magyar viszony: Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Csapody Miklós, az MDF politikusa is erről beszélt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását