2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ellenzék: a szlovákoknál a kormány szélsőséges

Az ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy nagy különbség van a szlovák és a magyar helyzet között, hiszen a szélsőségek Szlovákiában kormányon vannak - erről a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF képviselője nyilatkozott a miniszterelnök által összehívo
2008. november 10. hétfő 18:03 - Hírextra
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője újságírónak azt mondta: ne felejtsük el, hogy míg Magyarország esetében a szélsőségesek, a jogszabálysértők esetleg "magukról megfeledkezett futballszurkolók, vagy éppen egyéb szélsőséges szervezet tagjai", addig Szlovákiában a szélsőséges szervezetek a kormányzati politika részét képezik.

A fideszes politikus határozott, következetes és a magyar nemzet egységét kifejező politikára kérte a miniszterelnököt a Szlovákiával való tárgyalások kapcsán. Mint mondta, arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy hozza szóba a Szlovákiával való tárgyalásokon az anyanyelvhasználat tiszteletét, mert botrányos, hogy magyar nyelvű tankönyvekben csak a szlovák helységneveket lehet használni, és botrányos, hogy az EU-s forrásokhoz a magyarlakta települések nem jutnak hozzá.

 Navracsics Tibor "nehezen értelmezhető körülménynek" nevezte, hogy a szlovák hatóságok még nem adták át a jelentést a Dunaszerdahelyen történtekről, és azt is kérte, hogy az öt párt fogadja el azt a politikai nyilatkozatot, amelyet a Fidesz kezdeményezett.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szintén arról beszélt, hogy elítélnek minden szélsőséget Szlovákiában és Magyarországon is, azonban "nem tehető egyenlőségjel a két ország állampolgárainak bizonyos elfogadhatatlan megnyilvánulásai közé".

"Az, hogy egy futballmeccsen szélsőséges megnyilvánulások vannak, az egy dolog, hogy szélsőséges egyenruhában emberek odamennek, egy dolog, de Szlovákia esetében a szélsőség nem csak a parlamentben, hanem a kormányban is jelen van, Slota úr személyében" - mondta a kereszténydemokrata politikus, aki szerint a dunaszerdahelyi rendőri brutalitás a szlovák állami politikának a része.

Mint mondta, nincs az a kormány, ami meg tudja tiltani azt, hogy 50-100 ember odamenjen Szlovákiába "valamilyen egyenruhában és masírozzon", azonban Szlovákia esetében nem az történt, hogy "hasonló egyenruhában szlovák fiatalemberek jöttek Magyarországra", hanem a szlovák rendőrség viselkedett brutálisan.

Semjén Zsolt szerint ebben egyetértés van a pártok között, ezért ezt a különbséget "mindenkinek ki kell domborítania azon a nemzetközi fórumon, ahová beágyazottsága van". A KDNP elnöke hozzátette: készek arra, hogy a saját politikai családjukban mindent megtegyenek ennek a tudatosítására, a miniszterelnököt pedig arra kérte, hogy az európai szocialista szervezeteknél tegyen lépéseket.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szintén alapvető különbségnek nevezte, hogy a magyar parlamentben nincsenek szélsőséges pártok, szélsőséges politikai erők. Mint mondta, az ottani magyarság, illetve Magyarország számára is óriási problémát jelent, hogy a szlovák kormány szélsőjobboldali és nacionalista erőkkel van egy koalícióban. Hozzátette: ez viszont nem mentség arra, hogy a parlamenten kívüli szélsőséges magyarországi szervezetek Szlovákia területén nacionalista felhangokkal tűzdelt demonstrációkat tartsanak.

"Ezek a fellépések, mondjuk ki világosan, ártanak a felvidéki magyarságnak, ártanak a határon túli magyaroknak" - közölte Fodor Gábor, aki szerint az ilyen akcióktól el kell határolódnia minden parlamenti politikai erőnek.

Elmondta: arra kérték a kormányt, hogy vegyék fel minél gyorsabban a kapcsolatot azokkal a szlovákiai politikusokkal, akik a józan, európai politizálás hívei. Véleménye szerint a szlovák-magyar viszonyt nem szabad, hogy csak az jellemezze, hogyan rontanak rá a rendőrök a szurkolókra, illetve hogyan masíroznak szélsőséges politikai erők képviselői egyenruhába öltözötten egy másik ország területén. Megjegyezte: elsősorban azt kell világossá tenni, hogy értelmes, józan, konszolidált politikusok hogyan találnak egymással hangot.

Kérdésre válaszolva Fodor Gábor azt mondta, hogy lát esélyt egy közös parlamenti nyilatkozat elfogadására.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: Magyarországon nincs olyan parlamenti párt, amely a szélsőségekkel bármiféle kapcsolatot tartana. Szerinte a parlamenti pártok olyan közös álláspont kialakításán fáradoznak, ami a "teljes magyar közvélemény, társadalom gondolatait tartalmazni fogja a magyar-szlovák kapcsolatokról".

A politikus elképzelhetőnek tartotta, hogy közös nyilatkozat tesznek, vagy parlamenti határozati javaslatot készítenek elő a pártok. MDF frakcióvezetője szerint lesznek további egyeztetések, és nem lehet kizárni a közös fellépés lehetőségét, ám ehhez még további előkészítésre van szükség.

Gyurcsány Ferenc hétfőn az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában hívta ötpárti megbeszélésre a parlamenti pártok vezetőit, a nacionalizmus elleni közös fellépés érdekében.
Bár a kormányfő a pártelnököket várta, a Fidesztől nem Orbán Viktor, hanem Navracsics Tibor vett részt az egyeztetésen, az MDF-et pedig szintén a frakcióvezető, Herényi Károly képviselte Dávid Ibolya helyett.

Navracsics Tibor a tárgyalásra még úgy ment be, hogy nyilvános ülést kezdeményez, de a pártok végül zárt ajtók mögött tárgyaltak. Az egyeztetés után sem Gyurcsány Ferenctől, sem Navracsics Tibortól, sem Semjén Zsolttól nem lehetett kérdezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását