2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Megalapozó törvények költségvetéshez

Az Országgyűlés pénteken megkezdte a jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításának tárgyalását; az előterjesztés a képviselők 6 óra 32 perces időkeretben vitatják meg a nap folyamán.
2008. november 7. péntek 09:33 - Hírextra
Kovács Tibor, az MSZP-frakció vezérszónoka a kormány által módosítani kívánt 18 törvény előnyeit ismertette, míg Balla György (Fidesz) elsősorban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felelősségét, valamint a jövő évi költségvetési törvény elégtelenségét hangsúlyozta vezérszónoklatában.

A szocialista képviselő leszögezte: a kabinet törvénymódosításai nem azonos "fajsúlyúak"; vannak "csupán pár mondatos" és "jelentős" változtatásokat tartalmazó javaslatok.

A nagyobb terjedelmű módosításokat tartalmazó törvények közül Kovács Tibor az államháztartási törvényt emelte ki; mint mondta, könnyebb lehet az adóköteles tevékenységet folytató költségvetési szervek és az APEH közötti kapcsolat. Hozzátette: a módosított államháztartási törvény - az Alkotmánybíróság kifogásai alapján - kincstári felülvizsgálati lehetőségeket biztosítana az önkormányzatoknak.

A kormány módosító javaslatai értelmében átláthatóbbá válnak az állami vagyonváltozást eredményező természetbeli ügyletek; a "közteher alapok" egységesítésével egyszerűsödnek a foglalkoztatók járulékfizetési kötelezettségei; tovább bővül az elektronikus úton intézhető adóügyek köre; valamint 2009 szeptemberében az infláció mértékével emelkedik a családi pótlék és megtörténik a nyugdíjkorrekció is - sorolta Kovács Tibor.

Balla György (Fidesz) szerint a jövő évi költségvetési előterjesztésen, valamint az azt megalapozó törvénymódosításokon is a szakszerűtlenség és a hiteltelenség érhető tetten.

Az ellenzéki párt vezérszónoka szerint a Magyarországon kialakult gazdasági helyzetért nem a világgazdasági pénzügyi válság, hanem kizárólag Gyurcsány Ferenc és kormánya a felelős. Ennek alátámasztására megjegyezte: az ország GDP-arányos államadóssága 2002 végén kezdett nőni, az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokból pedig 2005-ben szorult ki Magyarország.

Elmondása szerint a kabinet adótörvényeket érintő módosításai csupán az egyszerűsítés irányába hatnak, lényeges változást, így adócsökkentést nem tartalmaznak. A kormány ismételt "brutális megszorításai" és a változatlanul magas adóelvonási szint lehetetlenné teszi a magyar gazdaság válságból történő kilábalását - fűzte hozzá Balla György.

A fideszes képviselő megjegyezte: a kormány átlagosan 15 ezer forintot tervez kivenni mintegy 920 ezer nyugdíjas zsebéből azzal, hogy a jövő év januárja helyett csupán 2009 szeptemberében hajtja végre a törvényben szabályozott nyugdíjkorrekciót.

Balla György szerint a válság megoldása érdekében az állam pénzügyi egyensúlyának helyreállítására, munkahelyek teremtésére, valamint gazdasági növekedésre van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását