2024. május 18. - Erik, Alexandra

Miért omlott össze a monarchia?

Az első világháború közvetlen emléke mára már meggyengült, következményei azonban tovább élnek - jelentette ki Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója a bécsi magyar nagykövetségen csütörtökön rendezett történészkonferencián, amely - mint mon
2008. november 6. csütörtök 16:45 - Hírextra
A Vesztesnek lenni - Osztrákok és magyarok birodalom nélkül című eszmecserét a Habsburg Történeti Intézet és a Collegium Hungaricum közösen szervezte, az eseményt Horváth István bécsi nagykövet nyitott meg. Gerő András köszöntőjében egyebek közt hangsúlyozta, hogy a monarchia felbomlásának történelmi kataklizmája csupán a magyarok és az osztrákok számára volt vereség.

Emil Brix, az osztrák külügyminisztérium kulturális politikáért felelős szakállamtitkára nyitóelőadásában a vereségélmények, a nemzeti mitológiák és a közép-európai mentalitás összefüggéseit vázolta fel. Stefan Karner grazi történelemprofesszor az éles bel-, kül- és gazdaságpolitikai korszakhatárt jelentő vereségnek az osztrák gazdaságra gyakorolt hatásait elemezte az 1918-38 közötti időszakban.

Romsics Ignác történészprofesszor azt vizsgálta, hogy milyen válaszokat adott a magyar politikai és szellemi élet Trianonra a két világháború között, a 1945-48 közötti koalíciós időszakban, majd a Kádár-korszakban.

Az élénk érdeklődést kiváltó szakmai konferencián előadást tartott továbbá Szegedy-Maszák Mihály, Csepeli György és Gabriella Hauch egyetemi tanár is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását