2024. május 16. - Mózes, Botond

A "Béka éve" mentén készített műalkotások az állatkertben

"Békás" műremekekből nyílt kiállítás kedden a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Barlangteremben november végéig láthat válogatást a nagyközönség azokból az alkotásokból, amelyeket a "Béka éve" kampány keretében meghirdetett pályázatra küldtek be fiatalo
2008. november 4. kedd 16:40 - Hírextra
A pályázatra rekordszámú - 1232 - pályamunka érkezett, amelyek között akadt rajz, festmény, társasjáték, tűzzománc kép, üvegfestmény, gyöngyfűzött kép, kisplasztika, gumiabroncsban kialakított tavacska, termésekből készített dioráma, konzervdobozbéka és vászonra festett-hímzett béka is. A pályázatnak az országhatárokon túlról, Szerbiából, Szlovákiából és Romániából is voltak résztvevői - tájékoztatta az MTI-t Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője.

A tárlat megnyitójával egy időben átadták az alkotói pályázat díjait is. Négy korosztályban összesen tizenkét díjat, valamint számos különdíjat adott át a legügyesebb ifjú alkotóknak Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat főtanácsadója, Puky Miklós, a Varangy Akciócsoport Egyesület elnöke és Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója.

Az alkotói pályázatot tavasszal hirdette meg az állatkert egy világméretű kampány részeként azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kétéltűek fennmaradását fenyegető veszélyre. Az ismert kétéltűek - békák, gőték, szalamandrák és az úgynevezett lábatlan kétéltűek - fele kipusztulhat az elkövetkező ötven évben. Az ide tartozó csaknem hatezer fajnak egyharmadát kifejezetten fenyegetettként tartja nyilván a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN), s ezek közül mintegy ötszázra tehető a kritikusan veszélyeztetett, illetve a vadonban már teljesen kipusztult fajok száma.

A "kétéltűkrízis" elhárítására az Állatkerti Világszervezet (WAZA) tavaly jelentette be a "Kétéltű Bárka" programot és nyilvánította 2008-at a "Béka évének". A kampány keretében a világ szinte minden táján különleges figyelmet szentelnek a kétéltűeknek a közvetlen természetvédelem és a szemléletformálás, a környezeti nevelés terén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását