2024. április 28. - Valéria

Reneszánsz advent

Gazdag programmal készül a Néprajzi Múzeum novemberben a téli ünnepeket megelőző hétvégékre. Lesznek kiállítások, virágkötőverseny, családi programok a reneszánsz jegyében és idén is sor kerül a hagyományos adventi-karácsonyi vásárra - mondta a keddi saj
2008. október 28. kedd 17:24 - Hírextra
Álruhában címmel családi programot rendeznek november 9-én. Mesejáték-ősbemutató, kézműves-foglalkozás, zenés tárlatvezetés, restaurátorműhely várja elsősorban a gyerekeket. A kicsik megismerkedhetnek a régi mértékegységek, a korsók, kanták, vékák hajdani szerepével is.
Legendás lények, varázslatos virágok címmel november 14-én nyílik az a kiállítás, amely a múzeum gazdag gyűjteményéből válogat, és elsősorban a reneszánsz eredetű mintakincs megismertetésére és elemzésére vállalkozik.

Az Európából származó kézműves kereskedelmi cikkek, a keleti ipar termékei, az egy-egy munkára ide érkező és az itt megtelepedett kézművesek munkái, a céhlegények vándorlása mellett a kiállítás kitér a XVII-XVIII. századi Magyarország legfontosabb szellemtörténeti hatásaira is.

A különleges gyűjtemény a sárkányokat, egyszarvúakat, szarvasokat, oroszlánokat, gránátalmákat és az olasz korsókba rendezett virágcsokrokat - tehát a tipikus motívumokat - kézműves tárgyakon tárja a közönség elé. Festett bútorok, mennyezetkazetták, mázas kerámiák, ónedények, szőttesek és hímzések láthatók a kiállításon, amelyhez Csodálatos lények - síkban és térben címmel múzeumpedagógiai program is kapcsolódik.

Csodatár címmel tartják meg november 15-én a reneszánsz játszónapot, amelyet elsősorban gyerekeknek, családoknak ajánlanak. A reneszánsz játszótéren a régi idők játékaival ismerkedhetnek meg a kicsik.

Már hagyomány, hogy ebben a múzeumban kerül sor az adventi, karácsonyi díszek, dekorációs kellékek és virágkötészeti remekek bemutatójára, valamint vásárára. November 21. és 23. között ismét karácsonyillatúvá válik a múzeum. Megrendezik a legszebb adventi koszorú illetve karácsonyi dekorációs kompozíciók versenyét - mondta Gombás Attila, a Magyar Virágkötők és Virágkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke. Virágkötő mesterek engednek bepillantást a díszek elkészítésének fortélyaiba. A bemutatók mind a három napon 16 órakor kezdődnek. Itt lehet megismerkedni az idei karácsonyi dekorációs trendekkel, amelyről külön szólt a tájékoztatón Keresztesiné Berényi Ágnes, az Artvirág Kft. egyik tulajdonosa.

Az ünnepi koszorúk kategóriájában külön versenyt hirdettek a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola diákjai részére. A legjobb alkotásokból kiállítás látható majd az adventi vásár hétvégéjén.

Hogyan készül Mátyás király desszertje? címmel csokoládé- és marcipánillatú bemutató is lesz a múzeumban. A töltött szaloncukor és a marcipános desszertek elkészítésének titkaiba lehet belesni a múzeum aulájában, ahol a helyszínen is készülnek majd az édes remekek - tájékoztatta az MTI tudósítóját Szamos László, a híres cukrászat egyik tulajdonosa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását