2024. május 13. - Szervác, Imola

Multimédiás honlap a reneszánsz uralkodóról

A magyar népmese napján, szeptember 30-án mutatták be az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új, multimédiás honlapját, mely elsősorban meséken keresztül ismerteti meg Hunyadi Mátyás alakját a látogatókkal. A matyasmesek.oszk.hu weboldalon szépirodalmi bib
2008. szeptember 30. kedd 20:35 - Hírextra
Mint Monok István, az intézmény főigazgatója elmondta, alapvető feladatuknak érzik, hogy sokféle módon mutassák be könyvállományukat, azokat a ritkaságokat is, amelyek csak néhány kutató számára hozzáférhetőek.

Mátyással foglalkozni nem csak azért érdekes, mert az idei Reneszánsz év keretében sok pályázaton lehetett indulni - hívta fel a figyelmet Monok István. A főigazgató úgy vélte, a nemzeti hagyomány életben tartásának és áthagyományozásának nagyobb hangsúlyt kell kapnia, mert ebben a tekintetben Közép-Európában ma versenyhelyzet tapasztalható.

Bánkeszi Katalin, az OSZK címzetes igazgatójának tájékoztatása szerint a könyvtárban "új szelek is fújnak": a közelmúltban alakult meg az Elektronikus Dokumentációs Központ, ami az egész intézményben felgyorsította a digitalizálási folyamatot.

A Mesék Mátyás királyról című projekt nagy adatbázison nyugvó honlapján együtt találhatók mesék, régi és új Mátyás-ábrázolások, tanulmányok és bibliográfia - folytatta a weboldal szerkesztésében közreműködő Sudár Annamária.

A könyvtár irodalmi szerkesztője elmondta, a honlap csaknem 200, Kríza Ildikó és Kóka Rozália által gyűjtött, Mátyásról szóló mesét, valamint 40 egyéb szöveget tartalmaz, köztük Galeotto Marzio, a reneszánsz király történetírójának szövegeit.

A mesék egy részéhez hanganyag is készült - mutatott rá Sudár Annamária: Helyey László színművésszel 109 mese felvételét rögzítették, a Magyar Katolikus Rádióval együttműködésben.
Hozzátette: az internetes oldal számára Terjéki Ildikó készített részletes, linkekkel ellátott irodalmi bibliográfiát Mátyásról, míg az uralkodó történelmi jelentőségéről Gelniczky György történelemtanár, a meseirodalomban betöltött szerepéről Boldizsár Ildikó mesekutató írt tanulmányt.

"A Galéria menüpont heterogén jószág" - fogalmazott az OSZK irodalmi szerkesztője. A látogatók itt találják Jankovics Marcell illusztrációit, az uralkodó történelmi ábrázolásait, valamint a Mesék Mátyás királyról című mesemondó versenyhez készített képeket is. Mint Jankovics Marcell, a matyasmesek.oszk.hu illusztrátora beszámolt róla, a honlapon látható képek a Mesék Mátyás királyról című, tizenöt éve kiadott kötetben jelentek meg először.

"A weboldal bővíthető, gyarapítható és fejleszthető" - hangsúlyozta Sudár Annamária, utalva arra, hogy a projekt folytatása során folyamatosan új tartalmakkal frissül majd a honlap.
A matyasmesek.oszk.hu ismertetője előtt hirdették ki a Mesék Mátyás királyról című mesemondó verseny győzteseit; a legjobb 25 előadás a honlapra is felkerül majd.

A bemutató után a résztvevők megkoszorúzták Benedek Elek apó I. kerületben található kútját. Sudár Annamária közlése szerint a koszorúzással az OSZK szeretne a népmese napjához kötődő hagyományt teremteni.

A népmese napját 2005 óta ünneplik Magyarországon, a nagy mesemondó, Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását