2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szobrot állítottak Zenthe Ferencnek

Zenthe Ferenc mellszobrát avatták fel pénteken Salgótarján salgóbányai városrészén, a Kossuth-díjas színművész szülőhelyén. Az ünnepségen Zenthe Ferenc özvegye, fia, és pályatársai is részt vettek.
2008. október 26. vasárnap 08:52 - Hírextra
Zenthe Ferenc, Nógrád megye és Salgótarján díszpolgára 1920-ban született Salgóbányán, ahol tavaly, a halálát követő évben emlékparkot alakítottak ki.

A mellszobrot, Molnár Péter szobrászművész alkotását az erdészház parkjában állíttatta fel Salgótarján önkormányzata az oktatási tárca, valamint a Képző- és Iparművészeti Lektorátus támogatásával.

A tenkes kapitánya című filmsorozat szignáljával kezdődött az ünnepség, amelyen elsőként Lőte Attila, a Madách Színház Jászai Mari-díjas színművésze emlékezett meg pályatársáról. "Biztos vagyok benne, hogy a Jóisten jókedvében lehetett, amikor világra teremtette Firincet" - fogalmazott. Lőte Attila remek színészként és nagyszerű emberként jellemezte Zenthe Ferencet, aki - mondta - alapjában racionális alkat volt, mégis derűjével, humorával ejtette rabul az embereket. "Hányzol, Firinc. Hiányzik az együttjátszás öröme, az igazság, a szorgalom, a bátorság, a korrektség, az ifjúság egének kékje" - mondta a színművész.

Székyné Sztrémi Melinda, a város polgármestere a mohorai születésű Tolnay Klári mellett Zenthe Ferencet nevezte a Palócföld színészlegendájának. Felidézte, hogy Zenthe Ferenc 10 éves koráig élt Salgóbányán, 2005-ben választották meg a Nemzet színészévé. Hetvennél több filmben és tévéjátékban szerepelt. Utolsó játékfilmje a Magyar Vándor volt 2004-ben, amelyben földijével, a szintén salgótarjáni Gyuriska Jánossal játszott. Élete olyan volt, mint a játéka: természetes - mondta a polgármester, hozzátéve: a számos díj ellenére a legnagyobb elismerés a közönség jól érezhető szeretete.

Magyarország első Zenthe-szobrának avatásán Hollai Kálmán, az ugyancsak Salgótarjánból elszármazott színművész József Attila: Thomas Mann üdvözlése című versével búcsúzott Zenthe Ferenctől. A koszorúzók között volt Szerednyei Béla színművész is.
Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását