2024. május 16. - Mózes, Botond

Öt év fegyház a szobortolvajoknak

Mindhárom vádlott esetében súlyosbította a szabadságvesztés időtartamát a nyáron történt szabolcsi köztéri szoborlopások ügyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság Fázsi László vezette tanácsa kedden, másodfokú, jogerős ítéletében.
2008. október 21. kedd 15:50 - Hírextra
Június 9-én, akkor még ismeretlen tettesek Nagykálló főterén II. Rákóczi Ferenc, néhány nappal később, június 13-án Nyíregyházán Vécsey Károly bronzból készített mellszobrát ellopták.
A nagy erőkkel indított nyomozás két nap múlva sikert hozott. A nagykállói rendőrőrs járőrei a feltételezett tettesek gépkocsijának átvizsgálása során megtalálták a Vécsey-szobor fémdarabjait, s kiderült, hogy a Rákóczi-szobor összetöréséből származott színesfémet a tolvajok 40 ezer forintért eladták.

Az első fokon kiszabott büntetést azért növelte a megyei bíróság, mert a lopás elkövetését a dolog elleni erőszak kirívó példájaként értékelte. Súlyosbító körülmény volt az is, hogy a színesfémből készült műalkotásokat tönkretették. A bíróság azt is megállapította, hogy a ma már újra nem önthető szobrok kétmillió forint feletti eszmei értéket képviselnek, így a szigorítással csak a büntetési tétel középértéket közelítették a vádlottaknál.

A szobortolvajok elismerték bűnösségüket, s a bíróság előtt megbánást tanúsítottak. Az előzetes letartóztatásban lévő, büntetett előéletű elsőrendű vádlott, Lakatos László büntetését a bíróság négy évről öt év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre növelte. A szintén előzetesben lévő Szabó József négy év, míg harmadik társuk, Lakatos József két év, börtönben letöltendő szabadságvesztést kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását