2024. április 29. - Péter

Vasarely szitanyomatai

Victor Vasarely festőművész szitanyomataiból nyílt kiállítás pénteken Győrött, a Váczy Péter Gyűjtemény kiállítóterében. A tárlat anyagát a pécsi Vasarely Múzeum gyűjteményéből válogatta a győri Városi Művészeti Múzeum.
2008. október 25. szombat 19:06 - Hírextra
A kiállítás a pécsi születésű, világhírű alkotó legfontosabb művészeti problémafelvetéseit, megoldásait és motívumait foglalja össze - közölte N. Mészáros Júlia, a győri múzeum igazgatója.

Tájékoztatása szerint negyvenkét szitanyomatot láthat a közönség, valamennyi Vasarely legizgalmasabb korszakából, az 1950-es és 1960-as évekből származik.

A kiállítás voltaképpen a Győri Nemzeti Színház fennállásának 30 éves jubileumára készült: a tárlattal tiszteleg Győr a mester előtt, akinek két nagyméretű fekete-fehér mozaikja három évtizede díszíti a teátrum épületét. Ezek a művek utolsó nagy korszakához köthetők - mondta az igazgatónő.

A december 14-ig Győrött látható kiállítás darabjai a tér illúzióját keltik azáltal, hogy a mester a mozgást síkba vetíti az optikai törvényszerűségek figyelembevételével - avatott be a szakmai részletekbe N. Mészáros Júlia.

A szakember emlékeztetett: Victor Vasarely 1969-ben negyvenkét szitanyomatot ajánlott fel szülővárosa, Pécs múzeumának, azokat az alkotásokat, amelyeket ő fontosnak tartott. Ezek a művek alapozták meg az 1976-ban megnyílt pécsi Vasarely Múzeumot, amely ma évente két millió látogatót vonz Magyarországról és a világ minden tájáról.

Victor Vasarely, az op-art festészet kiemelkedő alakja Pécsett született 1906. vagy 1908. április 9-én, Vásárhelyi Győző néven. 1928-ban került a budapesti Műhely Akadémiára. Egy grafikai pályázat nyerteseként jutott ki Párizsba, ahol illusztrációkat és alkalmazott grafikát készített. Első munkáin fekete-fehér formák optikai hatására jött létre ábra, az alkotó 1947-ben tért át a nonfiguratív művekre. A hazai művészeti közéletbe 1969-es budapesti kiállításával tört be. A művész 1997. március 15-én hunyt el Párizsban.
Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását