2024. május 10. - Ármin, Pálma

Jön az Anathema

Aki ott volt szeptember elején a székesfehérvári FEZEN-fesztiválon, az már betéve fújhatja a brit atmoszferikus rock műfajteremtő nagysága, az Anathema következő budapesti koncertjének helyszínét és időpontját, ha másért nem, hát azért is, mert Danny Cava
2008. október 24. péntek 14:41 - Hírextra
Akik jól bevágták a leckét, azok jövő szerdán vélhetően ott is lesznek a Danny által oly sokszor felemlegetett Avalon Club színpada előtt.

Az az alig pár hete megtartott székesfehérvári koncert, amelyen az Anathema a doom metal felől szintén az atmoszferikus rock gótikus vonulatához megérkező svéd Katatonia társaságában lépett fel, arra is jó alkalom volt, hogy nyilvánvalóvá váljon: a nyolcadik Anathema-album, a 2003-ban kiadott A Natural Disaster óta tartó több éves hallgatás semmi rosszat nem jelent a zenekar életében.

A fiúk még most is ugyanolyan fölényes biztonsággal játsszák be a csakis rájuk jellemző hangulati játékteret, mint kései alkotói korszakaikban bármikor: a fenséges szomorúságtól a lüktető erejű ritmusokig, a szellős akusztikus szólamoktól a sűrű szövésű, egetverő morajlásokig jutva.

Az új lemezüket bemutató The Hindsight Tour budapesti állomása vélhetően persze más természetű zenei esemény lesz, mint a FEZEN-en bemutatott erőteljes produkció volt, tekintettel az új akusztikus album tudatosan visszafogott és bensőséges hangvételére.

Az akusztikus album, amely az egyetlen új szám, a számok sorát lezáró Unchained (Tales of the Unexpected) kivételével kizárólag az életmű korábbi darabjainak akusztikus átirataiból áll, jellegzetesen kamarazenei produkció. Mást nyújt tehát annál, mint amit Danny Cavanagh, az együttes frontemberének szólóban előadott, Magyarországon is többször látott akusztikus koncertprogramja kínál: többet a banda nagy sikereinek egyetlen gitárra adaptált megszólaltatásánál.

A Hindsight anyaga így tehát nem akusztikus adaptációkból, hanem szabályszerű átiratokból áll, olyan átiratokból, amelyek jórészt Dave Wesling (Royal Liverpool Philharmonic Orchestra) csellón, gordonkán és kisbőgőn játszott motívumain alapulnak. Dave a zenekar baráti társaságához tartozik, de zeneileg is együttműködött már a bandával: játszott már velük turnén, s szerepel az A Moment In Time című DVD-n is.

Beszédes, hogy ez az átiratcsokor korábban a Temporary Peace (Átmeneti béke) munkacím alatt futott, s csak később nyerte el mostani címét, amelyet utólagos bölcsességnek lehetne fordítani. Ez is csak azt mutatja tehát, hogy az anyag nem pusztán az elektromos gitárok zúgásától és robajlásától mentes átmeneti béke szülötte, hanem a számok újraértelmezésének, más zenei hangsúlyozásban létrejött új produkció.

Az Anathema a nagy magyarországi fellépések után más tekintetben is nagy évet zár: ígéreteik szerint ugyanis még idén a boltokba kerül az új korong, a Porcupine Tree gitárosa és énekese, Steven Wilson közreműködésével készülő Horizons.

A kilencvenes évek eleje óta létező Anathema két család közös vállalkozása, hiszen Les Smith billentyűs mellett egyrészt a Cavanagh fivérek (Danny, Vincent és Jamie), másrészt John Douglas és húga, Lee alkotja a bandát.

A turné francia vendégzenekara a Demians a Porcupine Tree frontemberének ajánlása miatt is már híressé vált: Steven Wilson szerint ugyanis az övék az egyik legmeggyőzőbb és legkimunkáltabb debütáló album, amelyet valaha is hallott. Az est hazai vendége a több mint tíz éve működő Angertea lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását