2024. április 29. - Péter

A hírességek képesek szavazásra ösztönözni a fiatalokat

A fiatalok hajlanak rá, hogy beálljanak a szavazók táborába, ha olyan híresség, mint Beyonce Knowles, Christina Aguilera vagy Sean "P. Diddy" Combs mondja.
2008. október 22. szerda 08:28 - Hírextra
Egy kedden közzétett amerikai tanulmány szerzői jutottak erre az eredményre, miután megkérdezték a Washington Állami Egyetem 305 hallgatóját.

A Mass Communication and Society című folyóiratban megjelent publikáció megállapításai ellentétben állnak a témában korábban végzett hasonló kutatások konklúzióival, amelyek szerint az elnökjelöltek mellé álló celebritások nem igazán képesek a szavazóurnához csábítani bárkit is.

Az Erica Austin által jegyzett dolgozat azonban azt állította, hogy a hírességeket felvonultató kampányok igenis segítettek elhitetni a fiatalokkal, hogy hatásuk lehet a politikai rendszerre. - "A fiatalokat magasabb szinten kezdte foglalkoztatni a dolog, és nagyobb figyelemmel fordultak a társadalmi kérdések felé" - fogalmazott a tanulmány szerzője.

Austinék a 2004-es "elő a szavazattal"-kampány hatását vizsgálták meg, amelyben olyan ismert celebek tűntek fel, mint Knowles, Aguilera és Combs. A tanulmányban idézték azt a 2004-es adatot is, amely azt mutatta, hogy az újonnan regisztrált szavazók 44 százaléka 18 és 25 év közötti volt.

A dolgozat úgy értelmezte, hogy "a fiatal szavazók számának drámai emelkedése 2004-ben főként a hírességek elő a szavazattal-kampányolásának volt köszönhető".

Mintegy 44 millió 18 és 29 év közötti szavazó adhatja le voksát a november 4-i amerikai elnökválasztáson. Amennyiben a fiatalok részvételi aránya meghaladná az 50 százalékot, az csupán a harmadik ilyen eset lenne, mióta 1972-ben 18 évre szállították le a szavazásra jogosultak alsó korhatárát.

A fiatalok szavazati aránya 1972-ben 55 százalékos volt, ám 1996-ban és 2000-ben 40 százalékra esett vissza, 2004-ben viszont megint 49 százalékra kapaszkodott fel.

Idén többek között Jessica Alba, Leonardo DiCaprio, Halle Berry, Jennifer Aniston, Aston Kutcher, Eva Longoria és Dustin Hoffman is szavazásra buzdította az amerikaiakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását