2024. április 29. - Péter

A Simontornyai Vármúzeumban állít ki a Breznay család

A Breznay művészcsalád tizenegy tagjának alkotásait mutatja be csütörtökön nyíló tárlatán a Simontornyai Vármúzeum. A kiállításon hetven, különböző műfajban és technikával készült művel lép a közönség elé a Munkácsy-díjas Breznay József, felesége Gánóczy
2008. október 15. szerda 19:10 - Hírextra
A vár kiállítótermében javarészt Gánóczy Mária és Breznay József olajfestményei láthatók majd 2009. január 31-ig. A családfő tájképekkel, néhány csendélettel, figurális kompozíciókkal, köztük a Pannóniai család című tablóval, Gánóczy Mária mások mellett portrékkal vesz részt a közös tárlaton.

Breznay Lívia, András, József, Mária, Gábor, Pál és Sándor most látható művei között pasztellek, ceruzarajzok is szerepelnek. Breznay Gábor Párizsból küldte el egy festményét a simontornyai kiállításra, s Klára, valamint a legfiatalabb testvér, Márta alkotásaival is találkozhat a közönség a család bemutatkozásán.

A 92 éves Breznay József Szőnyi István tanítványa, majd tanársegédje volt a Képzőművészeti Főiskolán, amelyet 1939-ban végzett el. 1953-ban kapott Munkácsy-díjat. Több mint félszáz önálló kiállításon mutatkozott be, gazdag színvilágú festményeit számos hazai és külföldi gyűjteményben őrzik. Az 1927-ben született Gánóczy Mária mások mellett Bernáth Auréltól tanulta a festészetet, s elsősorban az emberábrázolás érdekli.

Művészpályára lépett gyermekeik közül egyedül Breznay András végezte tanulmányait Magyarországon, a Képzőművészeti Főiskolán, ő a Siófoki Nemzetközi Művésztelep alapítója és a Mednyánszky Társaság elnöke. Scholz Breznay Lívia iparművész lett, könyvgrafikusként, természettudományos illusztrátorként dolgozott, az utóbbi időben tájképekkel és gyermekportrékkal jelentkezik. Breznay Pál a Ravennai Képzőművészeti Akadémia festészeti szakán diplomázott, majd a Párizsi Művészeti Főiskolán is tanult. Breznay Sándor ugyancsak a Ravennai Akadémia növendéke volt, mozaikképeket készített és restaurált, emellett a számítógépes grafika terén alkot. Breznay M. József, Breznay Mária és Breznay Gábor egyaránt Párizsban tanult festészetet, s jelenleg is ott él. Breznay Klára otthona egy kiskunsági tanya, most rajztanári szakon tanul, a Németországban élő Scharle-Breznay Márta pedig két kiállítást jegyez.
Bár egy művészcsaládban mindig erős a szülők hatása, a gyermekek mégsem lettek epigonjai édesapjuknak - jellemezte a családot Feledy Balázs, aki a csütörtöki megnyitón a közönség figyelmébe ajánlja majd a tárlatot. Közös bennük, hogy egyikük sem lépett át az elvont festészet birodalmába, mindannyian látványfestők maradtak - fogalmazott a művészeti író.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását