2024. május 2. - Zsigmond

Beavatószínház és ingyenes tárlatlátogatás

Ingyenes tárlatvezetést biztosít a szegedi hatodik osztályosoknak, a kötelező olvasmányokat pedig beavatószínházi formában népszerűsíti a középiskolásoknak a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) abból a 2,5 millió forintból, amelyet az oktatási és kult
2008. október 15. szerda 14:45 - Hírextra
Herczeg Tamás elmondta: a támogatásnak köszönhetően ősztől valamennyi hatodikos, több mint 1500 diák egy alkalommal ingyenesen vehet részt a REÖK valamelyik képzőművészeti tárlatán.
Emellett elindul egy beavatószínházi program: a Kötelező szabadon című sorozat október 20-án mutatkozik be Szophoklész Antigonéjával. A sorozat hat, a nemzeti alaptantervben kötelezőként szereplő irodalmi művet dolgoz fel a Szegedi Focus Műhely előadásában.

A program egyik rendezője, Csikós Ildikó elmondta: az előadások ötven percben mutatják be az olvasmányokat úgy, hogy a középiskolás nézők nem szemlélői, hanem aktív részesei lesznek az eseményeknek. Az elsődleges cél az, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését az olvasmányok és a színház iránt is. Emellett kiemelt feladat a színházi befogadás iránti nyitottság fejlesztése is - tette hozzá a szakember.

Az aktív részvételt az első feldolgozásban, az Antigonéban a nézők kórusként való játékba kapcsolása jelenti majd. Ezt követi decemberben az Örkény István Egyperces novelláiból készült feldolgozás, majd a LightMagyarMix márciusban, amely a Bánk bánt, a Csongor és Tündét, valamint Az ember tragédiájának férfi és női főszereplőit helyezi közös térbe. Végül Tom Stoppard Zanzamlet című Hamlet-adaptációját láthatja a kamasz közönség. Az előadásokat legalább háromszor mutatják be, de ha ennél is nagyobb igény mutatkozik, akkor egy-két alkalommal még bővíthető a játékszám - tették hozzá a szervezők.

A miniszteri keretéből biztosított összeg más rendezvények lebonyolítására is lehetőséget ad: lesz operaszalon és operatörténeti előadás, képzőművészeti önképzőkör, kortárs képzőművészeket bemutató talkshow színházzal, művészettörténeti előadássorozat, valamint több kamarazenekari koncert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását