2024. május 19. - Ivó, Milán

Gyurcsány és Simor elégedett a megbeszélés eredményével

Gyurcsány Ferenc és Simor András is elégedett a parlamenti pártok frakcióvezetőivel történt egyeztetésen elhangzottakkal. Ez derült ki a kormányfő és a jegybankelnök közös sajtótájékoztatóján, a csütörtöki megbeszélés után.
2008. október 10. péntek 21:10 - Hírextra
Az összefogás megtörtént, és az a legfontosabb - kezdte sajtótájékoztatóját a kormányfő, aki hangsúlyozta: ha támadás éri a magyar pénz- vagy a tőkepiacot, akkor egyetlen szempont van, megvédeni mindenáron. Hozzátette: az Egyesült Államokból indult pénzügyi válság elérte a régiót, és amikor már látták ennek első jeleit, a kormány a jegybankkal együttműködve sikeres lépéseket tett, hogy megvédje az ország érdekeit.

Gyurcsány Ferenc szerint a csütörtöki támadás ereje miatt még éjszaka eldöntötték, hogy a korábbiaknál határozottabb lépéseket kell tenni, hogy megüzenjék mindenkinek: Magyarország nem tűri, ha támadják bankjait, betéteseit, befektetőit, devizáját.

Úgy értékelte, a résztvevők a kormány által javasoltakkal, az iránnyal, a szándékkal alapvetően egyetértettek, ebben nyitottak voltak. "A találkozót, annak hangnemét, irányát sikeresnek gondolom. Ilyenfajta közös fellépéssel, nemzeti összefogással megmutathatjuk, hogy nem hagyjuk magunkat" - jelentette ki.

A kormányfő kitért arra: ilyen helyzetben nem szabad költekezni, az államnak nem szabad lemondania adóbevételről. Ha jövőre látjuk, hogyan éljük túl ezt a pár hónapot, akkor dönthetünk, hogy ha van szabad forrás, akkor azt adó- vagy hiánycsökkentésre fordítjuk - hangoztatta.
Simor András azt mondta: nagy megelégedéssel állt fel az asztaltól, mert úgy érzi, talán valami elkezdődött az országban. Kár, hogy addig kellett rá várni, amíg ilyen súlyos helyzetbe kerültünk - tette hozzá a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Nagy dolognak tartja, hogy olyan embereknek, akik sok mindenről mást gondolnak, néhány alapkérdésben sikerült egyetérteniük.Megjegyezte ugyanakkor: bankárként az a dolga, hogy szkeptikus legyen a tekintetben, kitart-e ez az egyetértés a pártok között a részletek megbeszéléséig. Hozzátette: az MNB azon lesz, hogy megvalósuljanak a javaslatok, és akkor azt lehet mondani, hogy valami nemcsak elkezdődött, hanem az ország más útra lépett. Ez egy sokkal sikeresebb jövő felé vezet bennünket - tette hozzá.A sajtótájékoztatón az újságírók kérdéseket nem tehettek fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását