2024. május 16. - Mózes, Botond

Lengyel Zoltán válaszát várja Szili

Lengyel Zoltán független képviselő nem válaszolt hivatalosan Szili Katalin október 7-i levelére, ami arra vonatkozott, elfogadja-e a Fidesz ajánlatát a bizottsági helycserékről; az Országgyűlés elnöke ezt a házbizottság ülése után mondta csütörtökön.
2008. október 9. csütörtök 11:37 - Hírextra
Szili Katalin hozzátette: Lengyel Zoltán bizottsági helyéről további egyeztetéseket folytatnak. A házelnök emlékeztetett arra, hogy a Fidesz azt kérte, a független képviselő a költségvetési bizottság helyett a jövőben az ifjúsági bizottságban dolgozzon, és helyét egy fideszes képviselő vegye át.

Ha Lengyel Zoltán hétfőig reagál az ajánlatra és azt elfogadja, akkor erről aznap dönthet az Országgyűlés - közölte Szili Katalin, aki szerint a független képviselő mindenképpen válaszolni fog, ez múlt héten azért nem történt meg, mert Lengyel Zoltán külföldön volt.

A házbizottság ülésén az SZDSZ azt kérte, hogy a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatát hétfőn házszabálytól eltéréssel tárgyalja a Ház, azaz már aznap kerüljön sor az általános vita mellett a részletes vitára is - közölte Szili Katalin. Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP nem támogatja a "költségvetési plafontörvény" gyorsított tárgyalását. A házelnök azt mondta, hétfőn újra egyeztetnek erről a frakciók.

A házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja a parlament hétfőn az Országos Biztosítási Alapról (OBA) szóló törvény módosítását is. A kormány azt javasolja, hogy az OBA által biztosított összeghatárt a jelenlegi 6 millió forintról 13 millió forintra emeljék, és töröljék el a 10 százalékos önrészt is. A javaslatról ötpárti egyeztetést követően a parlament dönt. Veres János pénzügyminiszter szerdán azt mondta, reményei szerint már hétfőn elfogadja a javaslatot a Ház, így egy héttel később kihirdethetik a jogszabályt.

A parlament kétnapos ülést tart jövő héten. A Fidesz jelezte, hogy hétfőn sok kerül mandátumigazolásra: az ellenzéki párt Tiba Istvánt jelölte az Arnóth Sándor lemondása miatt megüresedett képviselői helyre.

A házbizottság ülése után ülésezett az alkotmánybírákat jelölő bizottság is - közölte Szili Katalin. Az ülésre azért került sor, mert július 3-n szűnt meg két alkotmánybíró mandátuma.

A legutóbbi egyeztetésen kiderült, hogy a frakciók álláspontja eltért: az MSZP új jelölésben, a Fidesz az újrajelölésben gondolkozik. Ebben nem közeledtek az álláspontok - szögezte le Szili Katalin, hozzátéve, hogy három hét múlva találkoznak újra a frakciók képviselői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását